Novak bez titule posle drame u finalu US Opena

Novak bez titule posle drame u finalu US Opena

Trideset i sedmi međusobni duel dvojice najboljih tenisera sveta pružio je još jedan neverovatan sportski spektakl.

Finalni okršaj US Opena između Novaka i Nadala pripao je posle tri časa i 21 minuta strašne borbe španskom teniseru rezultatom 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.

„Želim da čestitam Rafi i njegovom timu. On je danas bio previše dobar, zaslužio je da osvoji turnir i ovaj trofej. Trinaest grend slem titula za čoveka koji ima 27 godina je neverovatna stvar. Sve što je do sada ostvario u karijeri je za veliko poštovanje, on je definitivno jedan od najboljih u istoriji tenisa. Dovoljno je pogledati šta je sve osvojio, i koje su godine ispred njega. Velika je privilegija bila boriti se za ovaj trofej, vratiću se i sledeće godine u Njujork. Hvala mnogo svima na podršci“, izjavio je Novak na ceremoniji proglašenja pobednika.

Novak je u meč ušao prilično stegnuto, za razliku od Nadala koji je pružio izuzetno agresivan i precizan tenis. Tokom 42 minuta Španac je došao do dva brejka i osvajanja prvog seta rezultatom 6:2.

Nakon što je u drugom gemu drugog seta propustio dve brejk lopte, Novak je u šestom posle senzacionalnog poena koji je trajao čak 54 udarca konačno slomio otpor Rafe, došao do brejka i prednosti od 4:2.

„Kad god sam igrao protiv Rafe, bez obzira na situaciju, formu i podlogu, ovakvi su poeni prilike kad gubite mnogo energije, nekad dobijete, nekad ne. To je ono što mi radimo kad se sastanemo, vodimo jedan drugog do krajnjih granica izdržljivosti. To je lepota naših mečeva i rivalstva, na kraju krajeva“, rekao je Novak.

Već u narednom gemu Nadal uzvraća brejk, da bi čudesni Novak u osmom gemu još jednom oduzeo servis protivniku i nakon svog servis gema stigao do 6:3 i izjednačenja u setovima.

Poklon set Novaka za Nadala. Srpski teniser je fantastično ušao u treći set, napravio brejk bez izgubljenog poena a nešto kasnije poveo sa 2:0. I pored nekoliko šansi da dođe do duplog brejka, Novak je sopstvenim greškama olakšao posao Nadalu, koji ne samo da je vratio brejk u šestom gemu, već je i spasio tri vezane brejk lopte u devetom. Kratka pauza nije pomogla Novaku da zaboravi propuštene prilike i povrati samopouzdanje, tako da Nadal stiže do novog brejka i vođstva u setovima od 2:1 posle 6:4.

U četvrtom setu Španac u naletu samopouzdanja prvi stiže do brejka i prednosti od 3:0. Novak nije uspeo da načini još jedan preokret i Rafa stiže do svoje druge titule na US Openu.

Statistika susreta: as poeni (6-1), dvostruke servis greške (2-1), direktni poeni (46-27), neiznuđene greške (53-20).

Nadal je pobedio u šest od poslednjih sedam susreta, i pred Novakom je zadatak da nađe rešenje u igri protiv njega kako bi održao najveće rivalstvo u tenisu.

„Moram to da uradim, kao sportista, imate uspone i padove, i potrebno je da naučite lekciju i krenete dalje, nastavite da se borite i napredujete. Imam 26 godina, verujem da će najbolje vreme za mene tek doći. Igraću tenis srcem, kao što sam činio i u poslednjih 10 godina“, rekao je Novak.

Bilo je ovo Novakovo peto finale u Njujorku. Jedinu titulu na US Openu najbolji srpski teniser osvojio je 2011. godine.

I pored poraza u finalu poslednjeg Gren Slema sezone, Novak će i dalje ostati na poziciji broj 1 svetske rang liste sa 10.980 poena, ali će se razlika između srpskog i španskog tenisera smanjiti na svega 120 ATP poena.

Dan nakon završetka US Opena najbolji teniser sveta će ispred Fondacije Novak Đoković okupiti brojne ugledne ličnosti iz sveta sporta, mode, filma… na drugoj po redu dobrotvornoj večeri u Njujorku, sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za pomoć programima ranog razvoja i obrazovanja dece u Srbiji.

Već sledećeg dana Novak će krenuti put Beograda, gde će od 13. do 15. septembra sa kolegama iz reprezentacije pokušati da se domogne novog finala Dejvis kupa. Rival Srbije u Kombank areni biće selekcija Kanade.

Fotografija: AFP/Getty Images

Podeli post