Vratio se tamo gde mu je mesto! I to na kakav način!

Pobedom u finalu nad Stefanosom Cicipasom (Grčka, 3) rezultatom 6:3, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5) Novak je osvojio istorijsku desetu titulu na Australijen Openu i od ponedeljka će ponovo biti prvi teniser svetske rang liste!

Titula u Melburnu Novakova je 93. u karijeri i 22. u gren slem kategoriji, čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom.

„Najpre moram da kažem da sam dirnut Stefanosovim rečima, cenim što si tako divan i što govoriš puno poštovanja. Na terenu smo veliki protivnici, bez obzira ko je sa druge strane, to ne znači da ne bi trebalo da priznajemo uspehe drugih. Ovo sigurno nije tvoje poslednje finale grend slema, imaš još mnogo vremena. Čestitam tvom timu i porodici, znam koliko ste vremena potrošili da postaneš bolji čovek i teniser. Rekao sam pre neki dan da si veoma zanimljiv momak i stvarno to mislim. Želim da kažem nešto o Srbiji i Grčkoj. Mi smo male zemlje, koje nisu imale mnogo teniske tradicije, uzora, to je poruka za svakog mladog tenisera koji ovo gleda i sanja da bude gde smo Stefanos i ja. Sve je moguće, nemojte da vam niko otme san. Odakle god da ste ovde, što ste imali više izazova u detinjstvu, što je bilo teže, to ste postajali jači. Ne dozvolite da vam iko oduzme san, zalivajte kao cveće, ako nađete samo jednu osobu koja veruje u vas, sanjajte i uspećete“, bile su prve reči Novaka nakon pobede.

„Kakav je ovo put bio za mene i porodicu, ništa ne uzimam zdravo za gotovo, znam da ponekad tolerišete moje najgore strane na terenu i van njega. Hvala vam, ne znam da li ćete mi ikad oprostiti šta sam vam uradio, ali ovaj trofej je vaš koliko i moj.“

Srpski teniser je dodao da je ovo najveća pobeda u njegovom životu.

„Ovo je bio jedan od najtežih turnira u životu sa obzirom na uslove, nisam igrao prošle godine, sada sam se vratio. Želim da se zahvalim ljudima koji su učinili da se osećam komforno, ovde sam igrao najbolji tenis u karijeri pred legendarnim Rod Lejverom, hvala vam sto ste večeras ovde. Pokušao sam da se uštipnem i da ostanem tu u trenutku, samo tim i porodica zna kroz šta smo prošli u poslednje 4,5 nedelje. Sa obzirom na okolnosti ovo mi je najveća pobeda u karijeri“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Novak je bolje ušao u meč. Nakon što je u drugom gemu propustio dve brejk lopte, do brejka je došao u narednom servis gemu protivnika i poveo sa 3:1, zatim i 4:1. Sa tom razlikom set je okončao u svoju koristi posle 36 minuta igre.

Drugi set trajao je 70 minuta, a grčki teniser je vidno podigao nivo igre. Brejk šansi nije bilo do same završnice seta kada je Novak pri vođstvu Cicipasa od 5:4 spasio brejk/set loptu i set doveo do taj-brejka. Čak sedam mini brejkova viđeno je u ovom delu igre. Novak je pri vođstvu od 4:1 imao dva servisa, ali je Grk uspeo da se vrati i izjednači na 4:4. Sledeći poen bio je krucijalan mini brejk koji je Novaka nakon dva servis gema približio na korak od titule.

Novak je na startu trećeg seta pretrpeo prvi brejk u duelu, ali je odmah u sledećem gemu vratio rezultatsku ravnotežu. Igrao se gem za gemom, a novi taj-brejk „popeo“ je Novaka deseti put na šampionsko postolje u Melburnu.

Statistika meča: as poeni (7-15), dvostruke servis greške (3-3), direktni poeni (36-40), neiznuđene greške (22-42), broj osvojenih poena (112-94).

Novak je tokom januara iz snova osvojio dva trofeja u Australiji (Adelajd i Australijen Open), dobio svih dvanaest mečeva i produžio niz pobeda na Otvorenom prvenstvu Australije na 28.

Na novoj ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak, 30. januara Novak će početi 374. nedelju na prvoj poziciji sa 7.070 poena. Slede ga Alkaraz sa 6.730 i Cicipas sa 6.195.

Pred Novakom je pauza od četiri nedelje nakon čega će nastupiti na ATP turniru u Dubaiju (27. februar – 4. mart) i boriti se za šestu titulu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prethodno je turnir osvajao 2009-2011, 2013. i 2020. godine.

Prošle godine zaustavljen je u četvrtfinalu od Jiržija Veselog iz Češke (4:6, 6:7).

Noletov kalendar za mesec februar 2023. godine možete preuzeti ovde.

Fotografije: Profimedia

Podeli post