Novak je šampion prvog ATP turnira u Beogradu!


Treći reket sveta, Novak Đoković, osvajač je titule na prvom srpskom ATP turniru, koji se od 2. do 10. maja održavao u Beogradu.

Novak je u finalu „Serbia Open“-a savladao najprijatnije iznenađenje turnira, Poljaka Lukaša Kubota (179) rezultatom 6:3, 7:6 (7:0) posle jednog časa i 50 minuta igre na Centralnom terenu prelepog teniskog kompleksa „Milan Gale Muškatirović“.

Titula u Beogradu je Noletova 13. po redu u karijeri, druga u 2009. godini.

Od samog starta duela Novak je nametnuo čvrts ritam, i nakon dva brejka stigao do prednosti od 5:1. Kubot je uspeo da vrati jedan brejk, što mu nije bilo dovoljno da spreči Novaka da dođe do prvog seta, koji je okončan rezultatom 6:3.

Potpuno drugog Poljaka videli smo u drugom setu. Brejk u drugom gemu doneo je Kubotu vođstvo od 5:2, no ta prednost se nikako ne može nazvati velikom kada je sa druge strane terena Novak, koji je uživao podršku više od 7000 navijača sa tribina. Uspeo je srpski teniser da vrati brejk, izjednači na 5:5, tako da je odluka pala u taj-brejku, u kome je Novak potpuno razoružao svog rivala – 7:0.

Novak je nakon trijumfa priznao je da ovo nije najveći turnir koji je osvojio u karijeri, ali mu je najdraži.

“čestitam Kubotu na najvećem uspehu u karijeri. Veliku zahvalnost dugujem svojoj familiji i svima koji su doprineli ovakvom uspehu i pomogli da predstavimo našu zemlju u pravom svetlu. Nije lako, prvi put držim govor pred domaćom publikom. Ovo nije najveći turnir koji sam osvojio u karijeri, ali mi najviše znači“, izjavio je Novak.

Predsednik Srbije, Boris Tadić, čestitao je Novaku osvajanje titule u rodnom gradu.

“Najiskrenije Vam čestitam osvajanje titule na prvom ATP turniru u našoj državi. Ovaj turnir je važan, jer promoviše na najbolji način Srbiju i podiže joj ugled u svetu. Želim Vam mnogo uspeha u budućnosti“, navodi se u čestitki predsednika Tadića.

Nakon finalnog meča u konkurenciji singlova, usledila je svečana ceremonija proglašenja pobednika, koja je tokom svake sekunda svog trajanja poslala svetu sliku zemlje trećeg tenisera sveta.

Serbia Open igrao se za nagradni fond od 450.000 evra. Đokoviću je pripalo 75.500 evra i 250 ATP poena, a Kubotu 39.700 evra i 150 ATP poena.

Sledeće nedelje, Novak će učestvovati na Masters turniru u Madridu.

Podeli post