Novak nakon tri i po sata igre u drugom kolu Vimbldona!


Tri časa i 28 minuta igre bilo je potrebno četvrtom nosiocu, Novaku Đokoviću da se plasira u drugo kolo 123. po redu Vimbldona.

Srpski teniser je u svom prvom meču na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Engleske u tenisu imao pravi test, koji će mu sigurno mnogo značiti u nastavku turnira.

Prva Novakova „žrtva“ bio je francuski teniser Žulijen Beneto. Nakon četiri odigrana seta rezultat je glasio 6:7 (8:10), 7:6 (7:1), 6:2, 6:4.

Već od samog starta prvog seta bilo je izvesno da će vidno raspoloženi Beneto učiniti sve da Đokoviću oteža put do pobede. Igrao se gem za gemom, a prva brejk šansa ukazala se tek u dvanaestom gemu, u kome je Novak imao priliku da povede sa 1:0 u setovima. Francuz je bio uspešan u akciji spašavanja iste, tako da je na red došao taj-brejk.

Imao je Beneto prednost od 3:1, potom i 4:2, ali je Novak uspeo da se vrati i pri rezultatu 7:6 propusti drugu set loptu na servis protivnika. 80. teniser sveta to kažnjava, stiže do ključnog mini-brejka i sa prednošću od 7:6 (10:8) odlazi na prvu pauzu, iako je gotovo kompletna statistika seta bila na Novakovoj strani.

I u drugom setu, Novaku nije polazilo za rukom da pronađe slabu tačku francuskom teniseru. Odigrano je dvanaest gemova, a sigurni igrači nisu izdejstvovali ni jednu jedinu brejk priliku. Usledio je novi taj-brejk, sa obrnutim epilogom. Apsolutna dominacija donela je Novaku preko potrebno izjednačenje u setovima nakon ubedljivih 7:1 (posle čak četiri mini-brejka).

Kao što se i očekivalo, bila je ovo prava „inicijalna kapisla“, koja je Novaku dala krila u pohodu na osvajanje trećeg seta nakon 110 minuta igre. Ekspresno je srpski teniser stigao do 5:0, zatim dozvolio Benetou da veže dva gema. Međutim, još jednim brejkom potencijalni problemi su izbegnuti, i osvajanje trećeg perioda igre rezultatom 6:2 pripisuje se Novaku.

Usledio je neizvestan i izjednačen četvrti set. Novak je pri rezultatu 4:3 propustio dve prilike za brejk, koji bi mu omogućio da u narednom gemu servira za plasman u drugo kolo. Meč polako počinje da liči na dramu, kada pri rezultatu 5:4 Novak dolazi do prve, zatim i druge meč lopte, kada je Beneto doživeo povredu kolena u pokušaju da vrati Novakov lob. Spasio se Francuz posle medicinske pomoći, anulirao drugu, ali ne i treću meč loptu.

“Meč je bio čudan, i na terenu i van njega. Trava je klizava, mogli smo ozbiljnije da se povredimo i Beneto i ja“, bio je prvi utisak Novaka posle meča.

I za kraj, osvrnućemo se na statistiku meča: direktni poeni (43:39), neiznuđene greške (36:35), as poeni (14:3).

Nole je tako izjednačio prošlogodišnji plasman na Vimbldonu, a za plasman u treće kolo u sredu boriće se protiv 106. igrača sveta, Nemca Simona Grojla, koji je sa maksimalnih 3:0 savladao Amerikanca Majkla Janija.

Novak i 28-godišnji Grojl se do sada nisu sastajali.

Podeli post