Novak oduvao Monfisa, u polufinalu US Opena protiv Federera!


I četvrtu godinu zaredom Novak će igrati u polufinalu US Opena!

Najbolji srpski teniser i treći nosilac na poslednjem Grend Slem turniru u 2010. godini tajfunski je odneo sa terena 17. „kosturaša“ iz Francuske, Gaela Monfisa rezultatom 7:6 (7:2), 6:1, 6:2.

Meč je trajao dva časa i 24 minuta.

Novakova neverovatna ofanzivnost i Monfisova dobro poznata defanzivnost odlike su prvog četvrtfinalnog meča na Artur Eš stadionu, koji je bio arena nadljudskog tenisa.

Početak meča obeležio je veliki broj grešaka Novaka, koje su Monfisu donele brejk u trećem gemu, prednost od 2:1, a nešto kasnije i 4:2, pošto Đoković nije uspeo da realizuje dve brejk prilike. U sledećem gemu srpski teniser je spasio brejk loptu i sprečio Francuza da dođe do vođstva od 5:2. U osmom gemu, Novak je propustio tri vezane prilike da načini ribrejk, no četvrta je bila srećna! Od tog trenutka na terenu je bio novi Novak, možemo slobodno reći – mašina. Set je doveden u taj-brejk, koji je Srbin ubedljivo rešio u svoju korist rezultatom 7:2 načinivši četiri mini-brejka.

U setu koji je trajao 61 minuta, Novak je imao čak 78% prvog servisa, 18 neiznuđenih grešaka, 15 direktnih poena i 16 poena na mreži od 23 izlaska.

Drugi set doneo je novog saveznika i protivnika teniserima – neverovatno jak vetar, koji je sudeći po razvoju događaja mnogo više prijao našem igraču. Ogroman broj brejk lopti sa obe strane, ali prva dva brejka pripala su sjajnom Novaku za vođstvo od 3:0. U narednom gemu Monfis je uspeo da vrati jedan brejk, da bi se potom nastavila fantastična agresivnost Novaka, koji u nastavku još dva puta oduzima servis Francuzu za 6:1 i 2:0 u setovima.

„Invazija“ forhend vinera srpskog tenisera obeležila je i nastavak susreta. Novak prvi stiže do brejka prednosti, za 3:1. U sedmom gemu, Monfis je imao tri prilike da uzvrati na isti način i uhvati rezultatski priključak, ali Novak mu to nije dozvolio. Poslednji gem bio je šlag na torti, sedmi brejk Novaka i plasman među četiri najbolja tenisera u Njujorku.

„Prvi set je definitivno presudio. Imao je brejk prednosti, a ja sam uspeo da se vratim. U nastavku sam bio dosta koncentrisan. Ovo su najgori uslovi u kojima sam igrao od početka turnira. Prezadovoljan sam kako sam odigrao danas i srećan zbog plasmana u polufinale. Preda mnom su dva dana odmora, trudiću se da što bolje odmorim i pripremim za taj meč,“ rekao je Novak nakon susreta.

Statistika: procenat prvog servisa (74% – 56%), as poeni (3-1), duple servis greške (4-6), neiznuđene greške (50-37), direktni poeni (38-17), poeni na mreži (40/59 – 14/29), ukupan broj poena (121-88).

U polufinalu Otvorenog prvenstva SAD, Novak će u subotu igrati protiv Rodžera Federera (Švajcarska, 2) koji je sa 3:0 savladao Robina Soderlinga (Švedska, 5).

Prvi reket Srbije će sa Federerom 16. put u karijeri odmeriti snage. U dosadašnjim duelima Federer vodi protiv Đokovića sa 10:5, a ovo je četvrta uzastopna godina kako se njih dvojica sastaju na US openu.

„Federer i Nadal su najbolji teniseri današnjice koji su na svetskom tronu već pet – šest godina. Zato smatram da su njih dvojica i najveći favoriti za prolaz u finale i siguran sam da bi njujorška publika upravo njih želela u završnici. Na meni je da pokušam da onemogućim to finale. Nikad se ne zna šta će se dogoditi. Ne želim da razmišljam o porazima u prethodne tri godine koji su bili veoma neizvesni“, rekao je Novak.

Podeli post