Novak poražen od Melcera posle više od četiri sata igre


Novak Đoković poklekao je u meču četvrtfinala Rolan Garosa iako je bio nadomak pobede.

Neverovatna borba između trećeg i 27. tenisera sveta trajala je četiri časa i 15 minuta na terenu Suzan Lenglen. Novak je i pored vođstva u setovima od 2:0 i 2:0 u trećem ipak morao da čestita Jirgenu Melceru, koji u svojoj 29. godini pokazuje najbolji tenis u karijeri.

Konačan rezultat: 6:3, 6:2, 2:6, 6:7 (3:7), 4:6.

Na samom početku susreta, Novak je spasio jednu brejk loptu, da bi tek u osmom gemu uspeo da slomi snažan otpor levorukog rivala, oduzme mu servis, povede sa 5:3 i u narednom dođe do 1:0 u setovima.

U drugom setu Novak je briljirao, dva puta je bio uspešan kod realizacije brejk šansi za ekspresno osvajanje ovog perioda igre rezultatom 6:2.

Put kao pobedi Novak je počeo da gradi već u prvom gemu treće seta, kada je brejknuo rivala, a potom poveo sa 2:0. Onda je nastupio neočekivan preokret, Melcer je zaigrao fantastično, vidno podigao nivo igre, a Novak je naglo pao. Kao rezultat toga usledila je serija austrijskog tenisera od sedam gemova u nizu, koji su mu doneli treći set rezultatom 6:2.

U drugom gemu četvrtog seta, Novak je izbegao nastavak neprijatne situacije, spasio brejk loptu i izjednačio na 1:1. U osmom gemu videli smo maraton u kome je Novak spasio neverovatnih sedam brejk lopti Melcera. Došao je na red i taj-brejk u kojem je Austrijanac brzo poveo sa 6:0. Uspeo je Novak da dođe do 6:3, ali je izgubio naredni poen na svoj servis. Set je trajao 79 minuta.

Odlučujući set teniseri su igrali na ivici snage, ali kako se ulazilo u samu završnicu pružali su nadljudski tenis. Pri rezultatu 3:2 za Novaka Melcer je spasio jednu brejk loptu. U devetom gemu Novak je spasio dve brejk lopte, ali pri trećoj nije uspeo da zaustavi ekstremno raspoloženog rivala, koji je u više navrata pogađao same linije.

U poslednjem gemu petog seta Novak je na sjajan način spasio dve meč lopte, ali treća je opet bila kobna.

„Napravio sam veliku grešku. Dozvolio sam mu da se vrati u meč zbog mojih neiznuđenih grešaka, a onda je on iskoristio to da zaigra još bolje, naročito u gemovima u kojima je servirao. Ali, to je tenis. To je Grend slem turnir. Morate uvek da igrate najbolje što možete do samog kraja jer se u suprotnom dešavaju ovakve stvari“, rekao je Novak.

Plasmanom u četvrtfinale, najbolji srpski teniser će biti u suficitu od 270 poena na novoj rang listi (branio je 90 iz 2009. godine).

Melcer će u polufinalu u petak igrati protiv drugog nosioca turnira, Rafaela Nadala, koji je bio bolji od sunarodnika Nikolasa Almagra rezultatom 7:6, 7:6, 6:4.

Drugi polufinalni par čine Robin Soderling i Tomaš Berdih.

Sezona turnira na šljaci završena je za Novaka. Od 7. juna naš igrač će učestvovati na ATP turniru u Londonu (Kvins), koji se igra na travi i predstavlja pripremu za treći Grend Slem turnir u 2010. godini – Vimbldon (21. jun – 4. jul).

Podeli post