Prvi teniser sveta i prvi nosilac na Australijen Openu pobedom je započeo odbranu titule na uvodnom gren slem turniru u sezoni.

Novak je u svom prvom meču u Melburn Parku posle četiri odigrana seta slavio protiv 18-godišnjeg Dina Prižmića (Hrvatska, kvalifikant) rezultatom 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 6:4.

„Dino je zaslužio svaki aplauz za današnji meč. Neverovatno kako je odigrao sa samo 18 godina. Mogu samo komplimente da mu uručim za način na koji se borio, na koji je konstruisao svoju igru i koristio sve prilike od početka meča. Bio je sjajan za igrača koji nema iskustva na velikoj sceni. Mislim da će uraditi velike stvari u budućnosti“, rekao je Novak posle duela.

Četiri časa i jedan minut je trajao Novakov 98. meč u karijeri na Australijen Openu, a odigran je u okviru večernje sesije u Rod Lejver areni.

Prvi set trajao je 42 minuta, a Novak je sa 92% ubačenih „početnih udaraca“ bio besprekoran u svojim servis gemovima. Dva puta je oduzeo servis Prižmiću, u prvom i sedmom gemu, i na prvu pauzu otišao sa vođstvom od sigurnih 6:2.

U drugom setu viđena je velika borba. Novakov prvi servis je stao u ovom periodu igre, dok je taj element igre istovremeno bio važno oružje u rukama hrvatskog tenisera. Prižmić je prvi došao do brejka, poveo sa 3:2, ali nije dugo uživao u ovoj prednosti s obzirom da je ribrejk stigao već u predstojećem gemu. Novak je za svoje standarde neočekivano slabo odigrao taj-brejk, mnogo grešio, od 2:6 došao do 5:6, a zatim neiznuđenom greškom omogućio 18 godina mlađem rivalu da izjednači na 1:1 u njegovom prvom gren slem meču u karijeri.

Novak je prvi stigao do brejka u trećem setu i poveo sa 2:0. Prižmić ne samo da se vratio u narednom, nego je novim brejkom u petom gemu došao do 3:2 i servisa. Srećom, Novak je odmah odgovorio na isti način, izjednačio na 3:3, a zatim posle velike borbe u nastavku ponovo oduzeo servis protivniku, potvrdio brejk i posle 6:3 dođao do vođstva od 2:1.

Desetostruki šampion Otvorenog prvenstva Australije odlično je ušao u četvrti set, dva puta oduzeo servis Prižmiću i semafor je ubrzo pokazivao 4:0. Imao je Novak jednu šansu da novim brejkom dođe do 5:0, ali se 178. igrač sveta spasio i smanjio na 4:1. U narednom je Splićanin vratio jedan brejk i došao do 4:3. Preostali suficit od jednog brejka Novak je čuvao do kraja susreta i na taj način došao do 90. pobede u Melburnu.

Ovo je ujedno bio i najduži Novakov meč prvog kola na nekom gren slemu turniru.

Statistika: as poeni (11-7), dvostruke servis greške (1-7), direktni poeni (40-31), neiznuđene greške (49-42), broj osvojenih poena (139-113).

Noletov protivnik u drugom kolu Australijen Opena u sredu biće Australijanac Aleksej Popirin koji je bio bolji od sunarodnika Marka Polmansa (WC).

Fotografija: AP

Podeli post