Najbolji teniser svih vremena u subotu će igrati deveto polufinale na „Rolex Shanghai Masters“-u.

Novak, četvrti nosilac u Šangaju, je u četvrtfinalu posle seta zaostatka uspeo da se vrati i slavi protiv talentovanog Jakuba Menšika rezultatom 6:7 (4:7), 6:1, 6:4.

Susret je trajao dva časa i 19 minuta.

Novak je propustio priliku da osvoji prvi set koji je u dva navrata imao u rukama. Iako je u devetom gemu napravio brejk, poveo sa 5:4 i stigao do 30:15 na svoj servis, dozvolio je Menšiku da mu oduzme gem i izjednači na 5:5. U taj-brejku je srpski as ponovo imao prednost, ali ni to nije uspeo da kapitalizuje. Vodio je 3:0, ali su greške dozvolile mladom Čehu da veže četiri poena i preokrene rezultat. Novak je vratio mini brejk i izjednačio na 4:4, ali je izgubio naredna dva servisa, što je agresivni Menšik iskoristio da, posle 59 minuta, osvoji prvi set.

U drugom setu, Novak je podigao nivo igre. Rezultat toga bio je brejk već u drugom gemu, koji je potvrđen u sledećem za vođstvo od 3:0. U šestom gemu Novak je ponovo oduzeo servis protivniku i sa ubedljivih 6:1, za samo 30 minuta, izborio odlučujući treći set.

Na početku trećeg seta, u trećem gemu, Novak je propustio dve brejk lopte. Ipak, u petom gemu je uspeo da nadoknadi propušteno, iskoristivši drugu brejk priliku čime je stekao ključnu prednost koja ga je na kraju dovela do pobede protiv 19-godišnjaka.

Statistika: as poeni (7-17), dvostruke servis greške (1-6), direktni poeni (17-21), neiznuđene greške (13-32), broj osvojenih poena (103-88).

Zahvaljujući današnjoj pobedi protiv Menšika Srbin se popeo na sedmu poziciju ATP trke koja osam najboljih u aktuelnoj sezoni vodi na završni turnir u Torinu.

Novak će u polufinalu Šangaja u subotu od 13 časova po srednjeevropskom vremenu igrati protiv Amerikanca Tejlora Frica, 7. nosioca turnira.

Biće to njihov deseti međusobni susret. Iz prethodnih devet Novak je izlazio kao pobednik.

Fric je u četvrtfinalu bio bolji od Davida Gofana rezultatom 2:0.

Fotografija: Profimedia

Podeli post