Dvostruki šampion Monte Karla nije uspeo da savlada i treću preprepku u Monaku i plasira se među osam najboljih na trećem Mastersu u 2018. godini.

Novak je u četvrtak popodne u osmini finala pretrpeo poraz od 7. tenisera sveta, Dominika Tima – 7:6 (7:2), 2:6, 3:6, posle dva časa časa i 29 minuta igre.

Nevezano za ishod današnjeg meča, Novak je pokazao izuzetan tenis, ali su na kraju fizička pripremljenost i snaga bili odlučujući faktor ko će u četvrtfinale.

Tim je sigurnije ušao u meč, napadao, što mu je donelo brejk već u drugom gemu. Srpski teniser nije bio dovoljno agresivan u nastavku, a posebno je servis bio slaba tačka. Pri vođstvu od 5:2 za Tima Novak je spasio jednu set loptu, a svega dva gema kasnije pri 5:4 i servisu Austrijanca za 1:0 anulirao je nove dve set lopte i izjednačio na 5:5. Potpuni preokret potvrdio je u taj-brejku koji je na krilima samopouzdanja odigrao maestralno i osvojio rezultatom 7:2. Prvi set trajao je 59 minuta, a Novak je imao manje vinera (8-15) i više grešaka (14-11).

Nakon što je u drugom gemu drugog seta propustio jednu priliku za brejk, Novak je isti dozvolio protivniku u petom gemu. Imao je odmah u sledećem jednu brejk šansu da se vrati i izjednači na 3:3, nije je iskoristio i tu je došlo do pada koji je austrijskom igraču doneo drugi set rezultatom 6:2 posle 41 minuta.

Tokom prve polovine odlučujućeg seta igrači su bili ravnopravni na terenu. Novakov servis dobro je funkcionisao, međutim, od sedmog gema došla je do izražaja bolja fizička sprema Tima. Dva puta je Novaku oduzeo servis (sedmi i deveti gem) i došao do drugog trijumfa nad srpskim teniserom u osam duela.

„Verujem u sebe i svoju igru, kao i u to da će viši nivo tek uslediti. Mogu da napredujem i da se vratim u pređašnju formu. Danas sam bio na dosta visokom nivou i meč je bio neizvestan. Zbog toga sam srećan. Imao sam svoje šanse, nisam ih iskoristio. Bio je bolji igrač kada je to bilo potrebno, ali ja napredujem iz dana u dan“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (3-9), dvostruke servis greške (2-5), direktni poeni (20-36), neiznuđene greške (40-33).

Na novoj rang listi koju će u ponedeljak, 23. aprila objaviti Asocijacija teniskih profesionalaca, Novak je napredovati za jednu poziciju i naći će se na 12. poziciji.

Naredni ATP turnir u Noletovom kalendaru je „Barcelona Open Banc Sabadell“ (23. april – 29. april), za koji je dobio „vajld kartu“ organizatora. Biće to njegovo drugo učešće na turniru iz serije 500 u Barseloni (prvi put u ovom gradu je nastupio pre čak 12 godina).

Fotografija: Getty Images

Podeli post