Najbolji srpski teniser i drugi nosilac na ovogodišnjem Vimbldonu plasirao se među osam najboljih na trećem gren slemu sezone.

Novak je nakon dva dana igre stigao do šeste pobede nad Hubertom Hurkačom (Poljska, 17) u karijeri, a susret je završen rezultatom 7:6 (8:6), 7:6 (8:6), 5:7, 6:4.

„Svaka čast za njega. Odigrao je neverovatan meč. Ne sećam se kada sam se osećao ovako jadno u gemovima u kojima sam vraćao servise. Bio je jako precizan, snažno servirao, bilo ga je jako teško pročitati. On je jedan od najboljih servera. Meč je mogao da ode u drugačijem pravcu, ali uspeo sam da sačuvam nerve i pobedim“, rekao je Novak koji na centralnom terenu Vimbldona nije izgubio meč deset godina.

Branilac titule je u okviru meča četvrtog kola na terenu proveo tri sata i sedam minuta, a najveći problem šestostrukom šampionu pričinjavali su servisi protivnika.

Prvi set protekao je bez brejk lopti. Obojica su bili sigurni na svoj servis, a Hurkač je najviše zahvaljujući snažnim početnim udarcima i realizacijom istih dolazio do svojih servis gemova (tokom celog meča). „Kralj“ taj-brejkova je u prvom spasio set tri lopte i od 3:6 stigao do 8:6.

Novak je tokom drugog seta propustio pet brejk lopti pa je ponovo u taj-brejku morao da obezbedi osvajanje seta. Novih 8:6 i 2:0 u setovima, nakon čega je usledio prekid meča zbog policijskog časa u Londonu.

Po povratku na teren u ponedeljak, ništa novo. Hurkač je nastavio da servira sjajno, a Novak da čeka svoju priliku. Ipak, u dvanaestom gemu poljski teniser stiže do dve vezane brejk lopte, koristi drugu i posle 7:5 smanjuje vođstvo Novaka na 2:1. Tokom ovog perioda igre Novak je osvojio svega tri poena na servis Hurkača.

Dva časa i 56 minuta Novak je čekao brejk i dočekao ga u sedmom gemu četvrtog seta, 22. po redu na servis Hurkača. Ovaj brejk doneo mu je nešto kasnije pobedu.

Statistika: as poeni (18-33), dvostruke servis greške (3-4), direktni poeni (44-64), neiznuđene greške (16-37), broj osvojenih poena (141-129).

Novak će u četvrtfinalu Vimbldona igrati protiv sedmog nosioca turnira, Andreja Rubljova iz Rusije, koji je posle preokreta slavio protiv Aleksandera Bublika (23) iz Kazakhstana rezultatom 3:2.

Iza njih dvojice su četiri meča od kojih su tri pripala Novaku.

Fotografija: Profimedia

Podeli post