Novak Đoković će se u nedelju boriti za 90. titulu u karijeri, četvrtu u 2022. godini.

Najbolji srpski teniser je u polufinalu turnira u Astani posle gubitka prvog seta (4:6) uspeo da se vrati u drugom, slavi u taj-brejku rezultatom 8:6, da bi mu u tom trenutku Danil Medvedev (Rusija, 2) predao meč zbog istegnuća mišića desne noge.

„I dalje sam iznenađen što je predao meč. Izgledao je dobro, možda se poslednjih sedam-osam poena malo sporije kretao… Ali, šok je. Bio sam spreman za treći set. Rekao mi je da je istegao mišić. On je igrač koji ne bi predao da se oseća dobro. Možda se bojao da pogorša povredu. Izjednačeno je bilo, pogotovo u drugom setu, ali je u dva seta on bio bolji igrač na terenu. Žao mi je što je ovako moralo da se završi“, rekao je Novak posle susreta.

Od samog starta meča teniseri su demonstrirali visok nivo igre praćen snažnim udarcima sa obe strane. Medvedev je odigrao svoj najbolji tenis, sličan onom u finalu US Opena 2021. godine, dok je Novak nešto više grešio.

Prvi je brejk prednosti u duelu stekao ruski igrač. Bilo je to u petom gemu kada je bez izgubljenog poveo sa 3:2. Srećom, taj brejk nije uspeo da potvrdi, Novak uzvraća na isti način i izjednačava rezultat na 3:3. Novi grem doneo je novi brejk za ruskog tenisera i ta prednost mu je ovog puta omogućila osvajanje prvog seta. Novak je tokom uvodnog seta ubacio svega 52% prvih servisa i više grešio od svog rivala, 3-11.

Imao je srpski teniser priliku da već u drugom gemu drugog seta dođe do brejka, ali se Medvedev spasao i izborio egal, 1:1. Medvedev je u nastavku drugog seta odlično servirao i ostavljao Novaka bez šanse. Set je doveden do taj-brejka, a u istom magija Noletovih drop šotova. Posle velike i neizvesne borbe do poslednjeg poena Novak je slavio rezultatom 8:6.

U tom trenutku je usledio šok. Medvedev prilazi Novaku, pruža mu ruku i saopštava da mora da preda meč zbog istegnuća mišića, iako nije bilo nikakvih naznaka od strane ruskog igrača da prolazi kroz probleme sa povredom.

Statistika meča: as poeni (3-9), dvostruke servis greške (0-2), direktni poeni (27-26), neiznuđene greške (25-11), broj osvojenih poena (62-70).

Stefanos Cicipas (3) biće Novakov rival u finalu „Astana Open“-a. Grčki teniser je posle preokreta bio bolji od Rusa Andreja Rubljova rezultatom 4:6, 6:4, 6:3.

Nole će 128. finale u karijeri odigrati u nedelju od 12.30h po srednjeevropskom vremenu, a trijumf bi mu obezbedio plasman na završni turnir u Torinu (13. – 20. novembar).

Fotografija: Astana Open

Podeli post