Novak u osmini finala Mastersa u Torontu


Novak Đoković pobedom je startovao letnju američku turneju.

Drugi teniser sveta i drugi nosilac na Masters turniru u Torontu savladao je 33. igrača sveta, Žilijena Benetoa iz Francuske rezultatom 2:0, po setovima 7:5, 7:5 u meču drugog kola koji je trajao dva časa i 13 minuta.

Izuzetno teški vremenski uslovi u vidu visoke vlažnosti vazduha doprineli su neobičnom početku susreta. Prva tri gema bili su brejkovi i prva prednost pripada francuskom teniseru, 3:1. Novak je u šestom gemu uspeo da se vrati i poravna rezultat na 3:3. Već u narednom suočio se sa brejk loptama. Na svu sreću, misiju spašavanja je uspešno okončao i došao do vođstva od 4:3. Predstojeća četiri gema osvajali su teniseri koji su servirali. U dvanaestom gemu, Beneto je servirao za igranje taj-brejka, kada je Novak iskoristio jedinu brejk loptu i na sjajan način poveo u setovima posle tačno 60 minuta igre. U ovoj periodu, Novak je dominirao na polju direktnih poena (20-7), ali i neiznuđenih grešaka (20-11), uz pet dvostrukih servis grešaka.

Drugi set imao je identičan početak kao prvi. Odmah na startu Francuz pravi brejk, a potom tu prednost i potvrđuje na svoj servis za 2:0. Novak je potom spasio brejk loptu, koja bi Benetou donela gotovo nedostižnu prednost od 3:0. Umesto toga, Novak smanjuje na 2:1 i u narednom gemu oduzima servis rivalu za izjednačenje, 2:2. Zatim dolazi i do osmog brejka u meču, koji pripada četvrtom reketu Francuske. Kako je duel odmicao, igrači su izgledali sve iscrpljenije. Beneto je pri vođstvu od 5:4 servirao za izjednačenje u setovima, ali je umesto toga Novak fantastičnom igrom načinio brejk i doneo izjednačenje u gemovima – 5:5. Sličan udarac iz prvog seta Novak je zadao Benetou u završnici drugog. U poslednjem gemu Srbin koristi tek petu meč loptu na servis rivala i dolazi do značajne pobede u svom uvodnom okršaju u Torontu, gde brani četvrtfinale iz 2009. godine.

„Nije bilo lako, a nisam se osećao najbolje. Ipak, dobar je osećaj pobediti i u takvim uslovima. Imao sam sreće što sam što sam se vratio pravoj igri onda kada je to bilo najvažnije. Kada su mi bili potrebni direktni poeni potrudio sam se da ih i osvojim, a nisam samo čekao da rival pogreši. I sam teren je ‘upijao’ dosta vreline, tako da nije bilo ni malo lako. Stvarno sam bio na ivici. A opet, rekao sam već ovo ranije, nikada neću rizikovati svoje zdravlje da bih pobedio.“, rekao je Nole.

U osmini finala „Rodžers kup“-a, Novak će u četvrtak igrati protiv Rumuna Viktora Haneskua, koji je u drugom kolu nadigrao Pitera Polanskog iz Kanade rezultatom 6:4, 7:6.

Hanesku je trenutno 54. teniser ATP liste, a u četiri međusobna duela protiv Novaka nije uspeo da zabeželi nijedan trijumf.

Podeli post