Prvi nosilac i branilac titule u Melburnu plasirao se u 11. polufinale Australijen Opena u karijeri.

Novak je u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Australije posle tri časa i 45 minuta borbe srušio 12. nosioca Tejlora Frica (SAD) rezultatom 3:1, po setovima 7:6 (7:3), 4:6, 6:2, 6:3.

Novaku je dugo trebalo da dođe do brejka, čak dva i po sata, i od tog trenutka kontrola nad susretom prešla je u njegove ruke. Početni udarac našeg tenisera je funkcionisao perfektno tokom gotovo čitavog susreta. Meč je obilovao direktnim poenima, ukupno 115, od kojih su 52 Novakovi.

„Fric je odigrao još jedan visokokvalitetan meč, namučio me je pošteno. Fizički je ovo bio izuzetno zatevan duel. Odlično je servirao, sve blizu linije. Znao sam da ime jedan od najboljih servisa na svetu. To je uvek problem kada se igra protiv Tejlora. Uspeo sam da mu oduzmem servis kada je trebalo u trećem i četvrtom setu. Kako je meč odmicao, podizao sam nivo igre. Takođe, imao sam više as poena od njega što je i te kako pomoglo“, rekao je Novak posle meča.

Desetostruki šampion je imao osam brejk šansi u prvom setu, ali je Fric svaki put na neverovatan način uspeo da se sačuva i izbori igranje taj-brejka u kojem je Novak dominantnom igrom stekao prednost posle 84 minuta na terenu.

Jedini brejk u meču Novak je pretrpeo u uvodnom gemu drugog seta kada je odservirao dve duple servis greške. U nastavku je imao sedam šansi da vrati brejk, međutim, ponovo je Amerikanac bio maestralan u tim trenucima. Set je trajao 59 minuta a pripao je Fricu rezultatom 6:4.

Čekao je Novak strpljivo priliku za prvi brejk u duelu i dočekao je u drugom gemu trećeg seta. Ovo je bila 16. brejk lopta od početka susreta i prelomni trenutak okršaja. Do samog kraja seta teniseri su lako osvajali servis gemove, da bi Novak u poslednjem gemu došao do brejka i vođstva u setovima posle 6:2 i 38 minuta igre.

Put ka pobedi Novaku je otvorio brejk u šestom gemu za 4:2, ali se Amerikanac ribrejkom u sledećem gemu odmah vratio u set. Novak je brejkom bez izgubljenog poena u predstojećem gemu završio započeto.

Statistika: as poeni (20-16), dvostruke servis greške (3-2), direktni poeni (52-63), neiznuđene greške (26-39), broj osvojenih poena (147-121).

Novakov protivnik u polufinalu prvog gren slema u sezoni biće 4.nosilac Janik Siner (4-2 H2H rekord). Italijan je u četvrtfinalu bio bolji od Andreja Rubljova (Rusija, 5).

Fotografija: AP

Podeli post