Novak vs. Rafa u epizodi broj 15!


Duel Srbije i Španije u prvom kolu Svetske grupe Dejvis kupa privukao je veliku pažnju svetskih medija, koji su u Benidorm, gde će se meč i igrati od 6. do 8. marta, poslali brojne novinarske ekipe.

Sve one posebnu pažnju posvetile su verovatnom duelu prvog i trećeg tenisera sveta Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, koji bi trebalo da se sastanu trećeg dana meča, u nedelju.

Taj meč po mnogima bi mogao i da odluči pobednika duela u kome Španci važe za velike favorite, pošto su aktuelni šampioni Dejvis kupa, ali i domaćini.

Nadal je svakako najveća uzdanica „crvene furije“, posebno jer je na zemljanom terenu, na kome će se meč i igrati, skoro nepobediv.

Đoković je, doduše, uspeo da Nadala savlada na četiri od 14 dosadašnjih duela, ali nikada na šljaci. Prošle sezone Đoković i Nadal su šest puta odmerili snage, a Španac je četiri puta teren napustio kao pobednik.

Poslednji meč Đoković i Nadal igrali su u polufinalu Olimpijskih igara u Pekingu, kada je španski teniser posle dva sata i deset minuta pobedio sa 2:1 (6:4, 1:6, 6:4).

Meč se završio 22 minuta posle ponoći po lokalnom vremenu. Nadal, koji je u Pekingu osvojio zlatnu olimpijsku medalju, tri dana posle duela sa Đokovićem postao je 24.
igrač na prvom mestu svetske ATP rang liste tenisera.

Đoković je sve duele sa Nadalom dobio na tvrdim terenima na kojima je ostvario četiri pobede uz tri poraza. Poslednji u polufinalu prošlogodišnjeg turnira u Sinsinatiju, kada je Nadala savladao sa 2:0 (6:1, 7:5) i prekinuo seriju španskog tenisera od 32 uzastopne pobede.

Nadal je, međutim, bio uspešniji na travnatim terenima na kojima je sa Đokovićem igrao dva puta i dobio oba meča.

Finale prošlogodišnjeg „Kvins klub“ turnira u Londonu dobio je sa 2:0 (7:6, 7:5). Taj meč bio je samo jedan od dva sureta Đokovića i Nadala u finalima turnira.

Nadal je prošle godine Đokovića pobedio i polufinalu Rolan Garosa na kome je neprikosnoven još od 2005. godine. Taj duel sa Đokovićem Španac je dobio sa 3:0 (6:4, 6:2, 7:6) i ostvario 27. pobedu na isto toliko mečeva na Rolan Garosu.

Španac je bio bolji i u polufinalu turnira u Hamburgu, kada je, takođe na šljaci, slavio sa ne tako ubedljivih 2:1 (7:5, 2:6, 6:2).

Meč, po mnogima najbolji između dva velika rivala, trajao je čak tri sata i tri minuta, a Nadal je pobedom uspeo da se zadrži na drugom mestu na ATP listi.

Nadalova druga pozicija je i bila ugrožena zahvaljujući odličnoj formi Đokovića na početku prošle sezone, kada je srpski teniser osvojio Otvoreno prvenstvo Australije, svoj prvi gren slem u karijeri.

Kasnije je dobio i prvi duel sezone sa Nadalom, u polufinalu turnira Masters serije u Indijan Velsu kada je bilo ubedljivih 2:0 (6:3, 6:2) za srpskog tenisera.

Najviše mečeva Đoković i Nadal igrali su u 2007. godini, kada su se sastali sedam puta.

Nadal je bio bolji na poslednjem susretu, na završnom turniru sezone u Šangaju – 2:0 (6:4, 6:4).

Španac se tako Đokoviću osvetio za poraz u polufinalu „Rodžers kupa“ 0:2 (5:7, 3:6) na kome je srpski teniser postao prvi igrač posle 1994. godine koji je na jednom takmičenju pobedio trojicu najboljih na svetu.

Pretodno je to učinio legendarni Boris Beker u Stokholmu. Đoković je na „Rodžers kupu“ u četvrtfinalu pobedio i Endija Rodika, a potom u finalu i tada najboljeg na svetu, Rodžera Federera.

Prethodna tri duela pripala su Nadalu, kome je Đoković u polufinalnu Vimbldona predao meč zbog povrede palca leve noge pri vođstvu Španca od 4:1 u trećem setu. Prvi set Đoković je dobio sa 6:3, a drugi izgubio sa 1:6. Predaji Đokovića sigurno su doprineli i njegovi raniji maratonski dueli sa Lejtonom Hjuitom i Markosom Bagdatisem.

Dvojica rivala su i te 2007. godine igrali na Rolan Garosu, takođe u polufinalu, a Nadal je i tada pobedio bez izgubljenog seta 3:0 (7:5, 6:4, 6:2).

Nadal je Đokovića prethodno dobio i u polufinalu Mastersa u Rimu kada je bio siguran i meč rešio u svoju korist sa 2:0 (6:2, 6:3).

Prvu pobedu nad Nadalom Đoković je zabeležio u četvrtfinalu Mastersa u Majamiju 2007. godine – 2:0 (6:3, 6:4).

“Moram da kažem da je ovo najveća i verovatno najznačajnija pobeda u mojoj karijeri, a Nadal je sigurno najbolji teniser koga sam ikad dobio“, rekao je tada Đoković.

Prvi meč Đokovića i Nadala u 2007. godini, ujedno i njihov prvi susret u nekom finalu, igrao se samo dve nedelje ranije, u Indijan Velsu. Nadal je pobedio sa 2:0 (6:2, 7:5) i bez izgubljenog seta u Indijan Velsu osvojio svoju prvu titulu posle Rolan Garosa 2006. godine.

Nadal je Đokovića pobedio i na putu ka osvajanju Rolan Garosa te 2006. godine, ujedno i njihovom prvom susretu, pošto mu je najbolji srpski teniser, tada tek 63. na svetu, zbog povrede butine i leđa predao četvrtfinalni meč pri zaostatku od 0:2 (4:6, 4:6).

Španskom teniseru ta pobeda bila je 58. uzastopna na šljaci na kojoj će Nadal i Đoković igrati i u Benidormu.

Srbija i Španija, inače, do sada se nisu sastajale u Dejvis kupu.

Španija je, doduše, osam puta igrala sa nekadašnjom Jugoslavijom i ostvarila šest pobeda, poslednju, međutim, davne 1977. godine.

Jugoslavija je potom slavila u duelima 1983. i 1989. godine.

(Beta)

Podeli post