Ovako je izgledala Novakova 2016. godina

Ovako je izgledala Novakova 2016. godina

Još jedna teniska sezona je iza nas…

Pamtićemo je kao jednu od najuspešnijih u Noletovoj karijeri, u kojoj je 5. juna osvojio svoj prvi Rolan Garos i kompletirao karijerni gren slem.

U proteklih jedanaest meseci Novak je osvojio ukupno sedam titula, od kojih su dve gren slem (Australijen Open i Rolan Garos), četiri iz Masters kategorije (Indijen Vels, Majami, Madrid i Toronto) i jednu iz serije ATP 250, početkom godine u Dohi, gde će otvoriti i 2017. godinu. Bio je finalista u Rimu, na US Openu i na ATP World Tour finalu u Londonu.

Učestvovao je na ukupno 16 turnira, sa učinkom pobeda i poraza 65-9. Odigrao je 25 mečeva protiv tenisera iz Top 10 i zabaležio čak 21 pobedu.

2016. godinu Novak je započeo na isti način na koji je završio prethodnu – titulom. U finalu „Qatar ExxonMobil Open“-a srpski teniser je briljantnom igrom srušio večitog rivala Rafaela Nadala (Španija, 2) rezultatom 6:1, 6:2 i došao do svoje prve titule u Dohi, 60. u profesionalnoj karijeri.

Potom je fenomenalne dve nedelje u Melburnu krunisao šestom titulom na Australijen Openu, čime se izjednačio sa legendarnim Rojom Emersonom. Novak je izuzetnom igrom u reprizi prošlogodišnjeg finala Otvorenog prvenstva Australije savladao drugog nosioca Endija Mareja rezultatom 3:0, po setovima 6:1, 7:5, 7:6 (7:3) i tako ponovio uspeh iz 2015. godine.

Novak je sredinom marta odbranio titulu u Indijen Velsu i postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji pet trofeja na „BNP Paribas Open“-u. Trijumfom u finalu nad Milošem Raonićem rezultatom 6:2, 6:0, Novak je izjednačio rekord Rafaela Nadala po broju osvojenih Masters turnira (27).

Dve nedelje kasnije, Novak je u finalu „Miami Open“-a srušio Japanca Keija Nišikorija rezultatom 6:3, 6:3 i tako došao do šeste titule u Majamiju. Odbranom trofeja u Ki Biskejnu Nole je oborio sledeće rekorde: osvojio je više Masters turnira od bilo kog tenisera ikada (28), postao je najbogatiji teniser u istoriji ovog sporta (kada su u pitanju nagrade na turnirima), izjednačio se sa legendarnim Agasijem po broju trofeja u Majamiju (šest), postao je prvi teniser koji je četiri puta „vezao“ titule u Indijan Velsu i Majamiju.

Pobedom u finalu „Madrid Open“-a nad Britancem Endijem Marejem rezultatom 6:2, 3:6, 6:3 Novak je osvojio 64. titulu u karijeri, 29. iz Masters kategorije.

Novak je 5. juna osvojio svoj prvi trofej na Rolan Garosu trijumfom u finalu nad Endijem Marejem rezultatom 3:6, 6:1, 6:2, 6:4, čime je kompletirao karijerni gren slem i postao tek treći teniser u istoriji koji je u dvanaest meseci vezao titule na sva četiri gren slem turnira (osmi koji je osvojio sva četiri gren slema).

Dva meseca kasnije Novak je pobedom u finalu Rodžers kupa u Torontu nad Keijem Nišikorijem (6:3, 7:5) došao do 30. trofeja iz Masters kategorije.

Na Olimpijadi u Rio de Žaneiru Novak je poražen na startu od Huana Martina del Potra, na US Openu je stigao do finala (poraz od Vavrinke), u Šangaju je igrao polufinale, a u Parizu četvrtfinale.

U meču odluke na završnom turniru u Londonu Nole je poražen od Britanca Endija Mareja rezultatom 0:2, tako da je 2016. godinu završio na poziciji broj 2 svetske rang liste sa 11.780 ATP poena (630 manje od prvoplasiranog Mareja).

Zanimljivo je to da se Novak u minuloj sezoni najbolje od svih igrača snašao kada je igrao pod pritiskom. Sa ocenom 273.5 (koja uključuje vraćene brejkove, spašene brejk lopte, osvojene taj-brejkove i osvojene odlučujuće setove), srpski teniser je zauzeo lidersku poziciju, a slede ga Marej, Del Potro i Nišikori.

Noletov desktop kalendar za mesec decembar možete preuzeti ovde.

Podeli post