Pao i Endi Mari, veliki Nole u nedelju brani krunu na Australian Open-u!


Fotografija: Getty Images

Kakvo polufinale! Kakva divna noć u Melburnu!

Po treći put Nole će se boriti za titulu na prvom Gren Slemu sezone, koji mu je pripao 2008. i 2011. godine.

Posle neverovatne petočasovne borbe u Rod Lejver Areni, najbolji teniser sveta savladao je četvrtog nosioca, Britanca Endija Marija rezultatom 3:2, po setovima 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5 i došao do jubilarne, 400. pobede u karijeri.

Prvi set protekao je u znaku grešaka na obe strane. Tokom 47 minuta Novak je načinio 15, a Mari 20. Već u drugom gemu prvi nosilac je ispustio priliku da iskoristi bar jednu od dve brejk lopte i dođe do rezultatskog otcepljenja. To mu je pošlo za rukom u četvrtom gemu, kada oduzima servis Mariju za vođstvo od 3:1. Uspeo je Škot odmah da se vrati i smanji na 3:2. Sledeći gem doneo je brejk za Noleta bez izgubljenog poena, koji je značio i osvajanje prvog dela meča (6:3).

Nervoza je bila vidna i u drugom setu. Ipak, Novak se bolje snašao na početku, već u prvom gemu oduzeo servis Mariju, a potom poveo sa 2:0. četvrti gem trajao je oko deset minuta, Mari je uspeo da napravi ribrejk, izjednači na 2:2 i od tog trenutka Noletu je sve pošlo nizbrdo. Škot je došao do 4:2, Srbin je vratio brejk, a potom pretrpeo još jedan koji je posle 65 minuta doneo Mariju izjednačenje u setovima.

Pravo mučenje na terenu u trećem setu. Prvi je posustao Novak i Mari stiže do 2:1 i servisa. Srećom, naš teniser odmah u sledećem gemu uspeva da se revanšira i poravna rezultat na 2:2. Velika borba u nastavku. Prvi vođstvu od 5:4 za Novaka, Mari spašava tri set lopte, u sledećem gemu pravi brejk za 6:5 i servira za set. Sjajni Nole vraća brejk i odluku o pobedniku seta prepušta taj-brejku. Nekoliko neiznuđenih grešaka koštale su našeg tenisera seta i Mari stiže do vođstva od 2:1 posle skoro sat i po vremena igre.

Fantastičan četvrti set za Noleta. Kao da je sve što se prethodno dogodilo – ostavio iza sebe i okršaj nastavio potpuno svež. Dva vezana brejka za velikih 4:0. Mari je uspeo da osvoji sledeći gem, ali su poslednja dva otišla su na Novakov konto.

A, onda je došao na red odlučujući set, koji je bio kulminacija večeri. U šestom gemu Nole je oduzeo servis Mariju, a u sledećem prednost uvećao na 5:2. Ali… kraj se nije nazirao. Britanac je zaigrao na sve ili ništa i izborio izjednačenje – 5:5. U sledećem gemu Novak je hrabro spasio tri brejk lopte, a onda u svom stilu okončao ovaj strašan triler.

„Teško je opisati kako se osećam trenutno, trudio sam se da se fokusiram od početka do kraja. Bio je ovo fizički zaista zahtevan meč, jedan od najboljih koje smo odigrali, svaka čast Mareju pošto se vratio sa 5:2 u petom setu. Trebalo je održati koncentraciju i napraviti odlučujući brejk“, rekao je Novak.

Statistika meča: as poeni (11-9), duple servis greške (6-10), direktni poeni (49-47), neiznuđene greške (69-86).

Foto galeriju pogledajte ovde…

U finalu Australijen Opena Nole će u nedelju od 09:30h po našem vremenu igrati protiv Španca Rafaela Nadala, drugog nosioca.

„Rafa je teniser koji ne prepušta mečeve na Gren Slemu, morate da zaslužite pobedu protiv njega“, poručio je za kraj Nole.

Biće to njihov 30. po redu duel.

Trenutno je 16-13 za Španca, kome je Novak prošle godine naneo svih šest poraza u sledećim finalima: Indijen Vels, Majami, Madrid, Rim, Vimbldon i US Open.

Srećno šampione!

Podeli post