Pobeda Đokovića i poraz Troickog za 1:1 posle prvog dana!


Novak Đoković doneo je Srbiji prvi bod u četvrtfinalnom duelu Dejvis kupa protiv selekcije Hrvatske u Splitu (9. jul – 11. jul).

Drugi teniser sveta slavio je u uvodnom meču protiv prijatelja Ivana Ljubičića (16) maksimalnim rezultatom, po setovima 7:6, 6:3, 6:1.

Tokom susreta koji je trajao dva časa i 28 minuta sudija je bio prinuđen da više puta interveniše zbog nekorektnog ponašanja hrvatske publike, koja je koristila svaki trenutak da poremeti sjajnu koncentraciju našeg igrača. Međutim, u toj nameri nisu uspeli.

„Znao sam da moram da budem priseban i koncentrisan. Ne mogu da utičem na publiku. Igrači i selektor Hrvatske su bili korektni. Na neke stvari ne možeš da utičeš i tako je to u životu. Očekivali smo vatrenu publiku. Tako je i počelo. Na kraju sam dobio i aplauz. To mi dosta znači“, rekao je srpski teniser.

Početna prednost u meču pripala je Novaku, koji u drugom gemu oduzima Ljubičiću servis, da bi zatim poveo sa 3:0. Pri Novakovom vođstvu od 5:3, hrvatski teniser uspeva da iskoristi tek treću brejk loptu, smanji na 5:4, a potom i izjednači na 5:5. Taj-brejk je rešio koma će pripasti uvodni set. Novak pravi dva mini brejka na startu i stiže do 3:0. Ljubičić je uspeo da uzvrati jedan, da bi Novak u poslednjem poenu došao do trećeg mini brejka i 1:0 u setovima posle 7:6 (7:3).

Novakov rival zaigrao je znatno bolje u drugom setu, pravio veliki broj direktnih poena, ali isto tako i grešaka. Na svu sreću, u šestom gemu Novak je uspeo da zaustavi nalet Hrvata, anulira brejk šansu Ljubičića i to mu je donelo nagradu u vidu brejka u devetom gemu za 5:4. Na svoj servis Đoković lagano privodi set kraju rezultatom 6:4.

Iako na svom terenu, činilo se da je veći pritisak bio na hrvatskom teniseru i u nastavku. Samo prvi gem pripao je Ljubičiću, da bi u daljem toku meča Novak superiorno vezao šest gemova i doneo značajan bod svojoj zemlji.

„Zadovoljan sam svojom igrom iako sam imao krizni period pri kraju prvog seta. Tada sam slabo servirao. Tu sam imao više sreće od Ljubičića. Prvi set je verovatno bio jedan od presudnih trenutaka u meču. Kasnije sam samo čekao njegove greške na servisu. Kako je meč odmicao, dizao sam nivo svoje igre“.

Statistika meča: as poeni (0-14), duple servis greške (5-11), direktni poeni (17-43), neiznuđene greške (25-62).

U drugom meču dana u singl konkurenciji Marin čilić (13) je i peti put u karijeri savladao Viktora Troickog (44). Posle dva časa i 23 minuta igre hrvatski teniser je bez izgubljenog seta doneo izjednačujući poen Hrvatskoj pred sutrašnji dubl – 6:4, 7:5, 6:2.

U subotu od 15 časova na programu je meč u konkurenciji parova, a protivnici srpske kombinacije Nenad Zimonjić/Janko Tipsarević biće Ivan Dodig i Marin čilić.

Podeli post