Pobeda Noleta u prvom kolu Bazela


Photo: AP

Nole se vratio na teren posle pauze od nepunih dva meseca, koliko je bio prinuđen da odmara zbog povrede leđa.

Odbranu finala u švajcarskom gradu Bazelu, najbolji teniser sveta započeo je trijumfom nad Ksavijerom Malisom (47) rezultatom 2:1, po setovima 6:2, 4:6, 7:5.

Na taj način se Novak revanširao belgijskom teniseru za poraz u drugom kolu prošlogodišnjeg turnira u Kvinsu.

Meč je trajao dva časa i 13 minuta, a Malis je pokazao da i na zalasku karijere može da pruži kvalitetan tenis i snažan otpor rivalima.

Ni ove godine Novak nije rušio tradiciju, te je dan nakon praznika „Noć veštica“ (Haloween) na teren izašao sa maskom na licu, što je izazvalo opšte oduševljenje u publici.

Nakon sigurnog servis gema na startu, Novak je iskoristio drugu brejk loptu i poveo sa 2:0. U nastavku je nastavio da demonstrira svoju prepoznatljivu igru, da bi u osmom gemu ponovo oduzeo servis Malisu i došao do vođstva u setovima posle 6:2.

Belgijanac se nije predao u nastavku. „Proradio“ mu je servis, toliko da Novaku nije dopustio nijednu brejk loptu. U petom gemu Malis stvara dve prilike da oduzme servis našem teniseru, ali mu realizacija ne polazi za rukom. Novak sa dva neverovatna bekhenda na kraju ipak dobija svoj servis gem. U devetom gemu 31-godišnji Malis je iznenadio Novaka, načinio svoj prvi brejk u meču, da bi nakon predstojećeg servis gema doneo izjednačenje u setovima (4:6).

U odlučujućem setu Novak je rešio da bez veće drame okonča duel u svoju korist. Gotovo identičan scenario kao u prvom setu. Novak je do 1:0 došao bez izgubljenog poena a posle brejka sačuvao je servis za ubedljivih 3:0. Pri rezultatu 5:3, Novak je servirao za prolaz u naredno kolo, ali je zbog velikog broja grešaka gem ipak pripao rivalu za 5:4. Na servis Belgijanca Novak nije iskoristio prvu meč loptu, 5:5. Brejkom u dvanaestom gemu Nole je stigao do 65. pobede u 2011. godini.

“Ovo mi je bila najduža pauza u karijeri. Igrao sam jako dobro oko sat i po, ali je i Ksavijer igrao odličan meč, svaka mu čast. Ovo mi je prvi meč posle pauze, srećan sam što sam igrao, a nadam se da ću podizati formu iz nastupa u nastup”, rekao je Nole nakon susreta.

U drugom kolu „Swiss Indoors“-a, prvi nosilac će u četvrtak igrati protiv kvalifikanta iz Poljske, Lukaša Kubota (64) koji je savladao Tobiasa Kamkea (96) rezultatom 2:1.

Podeli post