Najbolji teniser sveta pobedom je započeo učesće na teniskom turniru u Banjaluci (17. april – 23. april).

Novak je u drugom kolu „Srpska Open“-a posle preokreta došao do trijumfa protiv 18-godišnjeg Luke Van Aše iz Francuske (ATP #87) rezultatom 6:7 (4:7), 6:3, 6:2.

Meč na centralnom terenu nacionalnog teniskog centra „Mladen Stojanović Park“ odigran je pred punim tribinama, a trajao je dva časa i 39 minuta.

„Hvala vam svima što ste došli. Ovo je jedna od najlepših atmosfera koje sam igrao u životu, a igram profesionalno tenis 20 godina. Skoro smo tri sata igrali, ostali ste svi, popunjena su sva mesta, zbog vas sam danas pobedio“, poručio je Novak neposredno po završetku meča.

„Možda ružno zvuči, ali nisam ni ja mnogo poznavao današnjeg tenisera. On je mlad, perspektivan, uspeo je da preokrene protiv Vavrinke. Teški su uslovi za igru, padala je kiša, teške su loptice. Pokušao sam da to repliciram na treningu, ali drugo je zvanični meč. Ja sam u sportskom smislu dekica, ali životno se osećam mlado. Zadao sam sebi da igram još dosta godina, ali videćemo. U životu se nikada ne zna, nepredvidivo je jako kada pređeš granicu od 35 godina, svaki turnir znači duplo više. Ovo je možda i jedini put da igram ovde, ali se nadam da ne. Ovaj jedinstveni događaj je izazvao mnogo emocija u meni“, završio je Novak.

Novak nije dobro ušao u duel. Mnogo je grešio i u devetom gemu omogućio Van Ašu da dođe do brejka i servisa za 1:0. Srećom, odmah u sledećem se vratio i izjednačio na 5:5. Ipak, taj-brejk je rezultatom 7:4 pripao Francuzu posle 73 minuta igre u prvom setu.

Servis je mnogo bolje služio prvog favorita turnira u drugom delu igre. Ubacio je čak 94% početnih udaraca sa realizacijom od 88%. Broj grešaka se drastično smanjio i to se i te kako odrazilo i na dešavanja na terenu i na rezultat. Sa dva brejka, u trećem i devetom gemu, Novak je izborio igranje odlučujućeg seta protiv nekada najboljeg juniora sveta.

Treći set počeo je brejkom i dalje izuzetno agresivnog i motivisanog Van Aša. Novak je odmah u sledećem gemu vratio istom merom, izjednačio na 1:1 i tu preuzeo kontrolu nad setom. Brejkom u četvrtom gemu Novak je došao najpre do 3:1, zatim i do 4:1. To je bilo dovoljno da se meč bez drame privede kraju.

Novak će u četvrtfinalu Banjaluke u petak igrati protiv sunarodnika Dušana Lajovića (ATP #70, H2H 2-0).

Fotografija: Srpska Open

Podeli post