Pobeda Novaka nad Štepanekom za plasman u treće kolo Vimbldona

Pobeda Novaka nad Štepanekom za plasman u treće kolo Vimbldona

Sigurnim koracima najbolji srpski teniser nastavlja svoj put ka odbrani prošlogodišnjeg finala na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije.

Nole je u drugom kolu Vimbldona eliminisao 38. igrača ATP liste, Čeha Radeka Štepaneka rezultatom 3:1, po setovima 6:4, 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5) i plasirao se u naredno kolo.

Poslednji meč dana na centralnom terenu kompleksa „All England Lawn Tennis Club“ trajao je tri časa i 17 minuta, nakon kojih je Novak došao i do 11. pobede nad češkim igračem u dvanaest duela.

Štepanek je bio taj koji je prvi imao priliku da napravi rezultatsko otcepljenje i približi se osvajanja uvodnog seta. Čeh je u devetom gemu imao dve brejk lopte na koje je Novak imao savršen odgovor. Srpski teniser je sledećem iskoristio pad koncentracije Štepaneka, realizovao treću brejk loptu i posle 42 minuta poveo sa 1:0 (6:4).

U šestom gemu drugog seta Novak, prvi nosilac, načinio je jedini brejk u ovom delu igre koji mu je posle 32 minuta doneo 6:3. Koliko je Novak bio siguran na svoj servis u drugom setu govori podatak da svom rivalu nije dopustio nijednu šansu za brejk.

Najneizvesniji je bio treći set. Svih dvanaest gemova protekli su bez brejkova. Nakon što je Štepanek poveo sa 2:0 u taj-brejku, Novak je vezao pet poena i došao do 5:2. Isto je u nastavku učinio i Čeh kome je na kraju set pripao rezultatom 7:5.

Sličan scenario dogodio se i u četvrtom setu, samo što je ovog puta Novak bio taj koji je u svoju korist rešio taj-brejk (7:5) i tako uspešno okončao odličan ispit protiv uvek neugodnog češkog tenisera.

„Radek i ja smo izuzetno dobri prijatelji. Često treniramo zajedno zbog čega jako dobro poznajemo jedan drugog. Radek je teniser koji nikada ne odustaje, jako dobro se kreće iako ima 35 godina. Bio sam u prednosti tokom prva dva seta, imao sam svoje šanse i u trećem, ali ih nisam iskoristio. Sa jedne strane, bilo je zabavno biti deo ovog meča, dok sa druge strane nisam trebao da zakomplikujem situaciju. Bilo je zaista teško danas, drago mi je što sam psihološki uspeo da izdržim i pobedim“, rekao je Novak posle susreta.

Statistika meča: as poeni (18-9), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (54-51), neiznuđene greške (24-27), broj osvojenih poena (153-135).

U trećem kolu Vimbldona Novak će u petak igrati protiv 44. tenisera sveta, Žila Simona (Francuska), koji je rezultatom 3:0 bio bolji od Holanđanina Robina Hasea.

Novak protiv Simona ima pozitivan učinak, 6-1.

Fotografija: Getty Images

Podeli post