Novak se plasirao u treće kolo Otvorenog prvenstva SAD u tenisu nakon što mu je pri vođstvu od 6:4, 6:4, 2:0 sunarodnik Laslo Đere (ATP #109) predao meč zbog povrede.

Semafor na centralnom terenu Flešing Medouza na kraju susreta pokazivao je dva časa i 16 minuta.

Prvi set trajao je tačno jedan čas. Gemovi su bili dugi, uslovi za igru izuzetno teški zbog sparine (pod krovom), a zemljaci su bili na visini zadatka kada je trebalo spašavati brejk lopte koje su viđene tokom pet gemova. Odlični Đere je ipak poklekao u poslednjem gemu kada mu je Novak bez izgubljenog poena oduzeo servis i poveo sa 1:0 nakon 6:4.

Srpski teniser je tražio pomoć lekara i fizioterapeuta po završetku prvog seta. Dobio je masažu ramena, pa je mogao da nastavi igru nakon napornog seta.

Prvi je do brejka u drugom setu stigao Đere. Bilo je to u trećem gemu kada je poveo sa 2:1, potom i potvrdio za 3:1. Imao je Laslo u sedmom gemu dve šanse za dvostruki brejk, ali se Novak izvukao iz neugodne situacije, uzeo gem, a potom vratio brejk i izjednačio na 4:4. Ponovo je poslednji gem odlučio kome pripada set, a to je i ovog puta bio Novak, posle 68 minuta.

Đereu je između drugog i trećeg seta ukazana medicinska pomoć zbog bolova u leđima. Po povratku na teren Novak je došao do 2:0 kada je teniser iz Sente bio prinuđen da preda meč u kojem je tokom većeg dela prikazao sjajnu igru.

„Ni on ni ja nismo želeli da se meč završi na ovakav način,“ rekao je Novak. „On je imao povredu koja ga je odvojila od Tura na neko vreme i sada se muči da se fizički vrati na stari nivo. Laslo je jako dobar igrač, posebno u ovakvim uslovima. Iskreno, trebalo je da osvoji drugi set. Bilo je 4:2, 15:40. Sve u svemu, bila je ovo velika borba. Preko dva sata trajala su dva seta. Servirao sam užasno. A kada igrate bez servisa morate da se borite, da trčite. Morao sam da se oslonim na svoju igru sa osnovne linije.“

Statistika: as poeni (3-11), dvostruke servis greške (8-1), direktni poeni (18-30), neiznuđene greške (26-40), broj osvojenih poena (90-72).

Aleksej Popirin, 28. nosilac turnira, nalazi se na Novakovom putu u trećem kolu US Opena (petak na subotu u 01.00h po srednjeevropskom vremenu). Australijanac je u drugom kolu bio bolji od Španca Pedra Martineza rezultatom 6:2, 6:4, 6:0.

Novak protiv Popirina vodi 3-0, a dva duela odigrali su ove godine. U 2. kolu Australijen Opena (3:1) i 3. kolu Vimbldona (3:1).

Fotografija: Profimedia

Podeli post