Poraz Noleta u polufinalu Vimbldona

Najbolji teniser sveta neće biti u prilici da brani titulu na Vimbldonu.

U polufinalu trećeg Gren Slema sezone Nole je poražen od šestostrukog osvajača ovog turnira, Švajcarca Rodžera Federera rezultatom 1:3, po setovima 3:6, 6:3, 4:6, 3:6.

Meč je trajao dva časa i 19 minuta.

Bio je ovo njihov prvi susret na travi ikada posle kojeg je Federer uvećao ukupnu prednost u duelima protiv Novaka na 15-12.

27. međusobni okršaj dvojice tenisera svojim servisom otvorio je Federer. Tokom prvih pet gemova igrači su bili sigurni pri svom početnom udarcu. Trenutak stegnutosti koštao je Novaka šestog gema u kojem Švajvcarac pravi brejk, koji mu je kasnije doneo prvi set rezultatom 6:3 posle samo 24 minuta.

Impresivnu igru na startu drugog seta Nole je pretvorio u brejk u drugom gemu zahvaljujući kojem stiže do vođstva od 3:0. Prvi nosilac je bez većih problema uspeo da sačuva ovu prednost i nakon 30 minuta izjednači rezultat na 1:1 (6:3).

Treći set bio je neizvestan do samog kraja. Najpre je u šestom gemu Novak spasio dve brejk lopte, potom propustio jednu u devetom. U najgorem trenutku po Srbina, Federer u desetom gemu pravi brejk tako što koristi drugu set loptu, koja mu je donela 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Novak nije uspeo da se probudi iz košmara, što je raspoloženom Federeru omogućilo brejk u drugom gemu. Ispostavilo se da je ovo bio brejk odluke.

„Rodžer je odigrao dobro. Tu nema nikakve sumnje. Bio je bolji. U važnim momentima bio je agresivan, udarao je snažno i forhendom i bekhendom. To se, naravno, i očekuje od Federera u završnici Grend Slem turnira. Znao sam to. Očekivao sam da će on biti na vrhunskom nivou, ali sam to očekivao i od sebe. Imao sam uspona i padova tokom čitavog susreta. Nažalost, onaj jedan pad trajao je 15-20 minuta. I baš taj pad, na kraju trećeg i početku četvrtog seta, koštao me je pobede“, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (9-12), dvostruke servis greške (2-0), direktni poeni (28-31), neiznuđene greške (21-10), ukupan broj poena (102-114).

Porazom u polufinalu Vimbldona, Novak će izgubiti 1280 ATP poena.

Ukoliko Federer u nedelju uspe da po sedmi put u karijeri podigne vimbldonski trofej, postaće novi/stari svetski broj jedan posle godinu dana Novakove vladavine.

Pred Noletom su tri nedelje pauze. Sledeći nastup očekuje ga ponovo na terenima Vimbldona, gde će se od 28. jula do 5. avgusta održati olimpijski turnir.

Na Olimpijaskim igrama u Londonu Novak će nastupiti i u singlu i u dublu (u paru sa Viktorom Troickim).

Pre tačno četiri godine, Novak je na Olimpijadi u Pekingu osvojio bronzanu medalju.

Photo: Getty Images

Podeli post