Novak nije uspeo da zabeleži treću pobedu na ovogodišnjem turniru u Rimu i ostane u igri za odbranu titule na Mastersu koji je osvajao šest puta.

Prvi nosilac poražen je od sedmog tenisera sveta Holgera Runea rezultatom 1:2, po setovima 2:6, 6:4, 2:6 u susretu osmine finala koji je trajao dva časa i 19 minuta.

Bio je ovo jedan prilično čudan meč koji je pored svih dešavanja na terenu u jednom trenutku prekidan zbog kiše. Novakov govor tela u većem delu duela nije bio onaj na koji smo navikli, dok je Rune sa druge strane bio podjednako dobar i u ofanzivi i u defanzivi.

Neočekivano loš prvi set za Novaka u kojem je napravio 13 neiznuđenih grešaka naspram rivalovih tri. Pretrpeo je dva brejka u nizu i dozvolio Runeu vođstvo od 5:1. Prvi teniser sveta nije ličio na sebe u prvom delu igre, nije koristio loš procenat prvog servisa protivnika tako da je posle 38 minuta igre uvodni set prepustio danskom teniseru.

Na početku drugog seta igrao se gem za gemom, da bi Novak konačno došao do brejka u šestom gemu. Poveo je sa 4:2, zatim i 5:2, a onda je dozvolio Runeu da vrati brejk i smanji na 5:4. Na servis Danca za izjednačenje Novak je došao do 0:30, kada je usledila jednočasovna pauza zbog kiše u Rimu.

Po povratku na teren Novak je osvojio dva poena koja su mu donela izjednačenje u setovima nakon brejka bez izgubljenog poena.

Srpski teniser je ponovo pao u igri u trećem setu. Poput prvog seta, Rune je vezao dva brejka, poveo sa 4:0 i stekao nedostižnu prednost.

Statistika: as poeni (4-3), dvostruke servis greške (3-2), direktni poeni (22-26), neiznuđene greške (35-15), broj osvojenih poena (70-85).

Vrhunac sezone na šljaci tradicionalno je Rolan Garos, koji počinje 28. maja i trajaće do 11. juna.

Novak je dvostruki šampion Otvorenog prvenstva Francuske (2016. i 2021.), a na ovogodišnjem izdanju turnira braniće četvrtfinale (poraz od Nadala u ovoj fazi turnira pre dvanaest meseci).

Fotografija: Profimedia

Podeli post