Poraz Novaka u četvrtfinalu Rima

Poraz Novaka u četvrtfinalu Rima

Novak nije uspeo da se plasira u svoje peto polufinale turnira „Internazionali BNL d’Italia“.

U četvrtfinalu Mastersa u Rimu Nole je posle vođstva od 6:2, 5:2 poražen od šestog tenisera sveta, Čeha Tomaša Berdiha rezultatom 6:2, 5:7, 4:6.

Fantastična igra Novaka u prvom setu tokom kojeg Berdih nije uspeo da dođe do brejk prilika. Srpski teniser je odlično riternirao i kao nagradu zabeležio dva brejka, u četvrtom i osmom gemu, za 6:2.

Nastavio je Novak u istom ritmu u drugom setu. Nakon što je u šestom gemu oduzeo servis Berdihu, Novak je pri rezultatu 5:3 došao u situaciju da servira za pobedu. Tada se „probudio“ češki igrač, došao do prve brejk lopte, iskoristio je i nešto kasnije izjednačio na 5:5. Preokret Berdiha nastavio se u jedanaestom gemu kada je ponovo načinio brejk i posle svog servis gema došao do 7:5 i izjednačenja u setovima.

Pad u igri Novaka nastavio se odlučujućem setu. Berdih je bio sve agresivniji i rezultat je stigao u trećem gemu, kada Čeh pravi treći brejk u meču. Ispostavilo se da je ovaj gem bio ključan za krajnji ishod duela.

„Najbolje objašnjenje za poraz je veliki pad u koncentraciji. To ne sme da se dešava. Sam sam izgubio ovaj meč, a to se nažalost desilo u duelu sa Berdihom protiv kojeg nemate drugu šansu,“ rekao je Novak posle četvrtfinalnog duela. „Izgubio sam pet gemova zaredom i to je neobjašnjivo. Počeo sam da pravim greške na svoj servis, nisam više bio u terenu, on je preuzeo kontrolu nad mečom, servirao je jako i precizno. Bilo je jako teško napraviti brejk u trećem setu, on je tada već ušao u ritam, a ja se više nisam osećao ugodno na terenu, kao što je to bilo na početku.“ 

S obzirom da je branio finale, srpski teniser će izgubiti 320 poena na novoj ATP listi.

Posle 29 odigranih mečeva u glavnom gradu Italije, Novak ima odnos pobeda i poraza 24-5.

Pred Novakom je pauza od osam dana nakon čega će uslediti završni turnir na šljaci i drugi Gren Slem u 2013. godini – Rolan Garos (26. maj – 9. jun).

Novak je prošle sezone stigao do svog prvog finala u Parizu, gde je pretrpeo poraz od Nadala (4:6, 3:6, 6:2, 5:7). Prema tome, na jedinom Gren Slem turniru koji do sada nije osvajao, braniće 1200 poena.

„Nadam se da ću za Pariz biti spreman maksimalno i definitivno moram da radim. Imaću vremena da poradim na nekim stvarima i da se spremim za Rolan Garos. Pre odlaska ću uzeti nekoliko dana odmora, treniraću u Monte Karlu. Cele godine mislim o tom turniru.“

Fotografija: Getty Images

Podeli post