Poraz Novaka u finalu Rolan Garosa

Poraz Novaka u finalu Rolan Garosa

Novak nije uspeo da dođe do svoje prve titule na Rolan Garosu.

U finalu Otvorenog prvenstva Francuske najbolji srpski teniser poražen je od prvog nosioca, Španca Rafaela Nadala rezultatom 1:3, po setovima 6:3, 5:7, 2:6, 4:6.

Susret je trajao tri časa i 31 minuta, a presudio je kraj drugog seta koji je potpuno promenio tok duela u korist devetostrukog šampiona.

Finalni meč 113. izdanja pariskog Gren Slema počeo je servisom Novaka, koji je bez većih problema došao do 1:0. Naš teniser je vršio izuzetan pritisak na početni udarac rivala od samog starta, da bi u osmom gemu iskoristio treću brejk loptu i u najboljem mogućem trenutku stigao do prvog brejka u okršaju i vođstva od 5:3. U narednom gemu Novak je spasio dve brejk prilike koje su se ukazale Špancu i nakon 41 minuta poveo u velikom finalu sa 6:3.

Tokom prve polovine drugog seta teniseri su bili prilično ravnopravni na terenu. Prvo rezultatsko otcepljenje napravio je Nadal u šestom gemu kada je po prvi put oduzeo servis Novaku i poveo sa 4:2. U narednom gemu Srbin se ribrejkom automatski vratio, nakon čega je usledilo izjednačenje, 4:4. Počev od 5:5 Novak je vidno pao u igri, počeo neuobičajeno da greši, Nadal je u dvanaestom gemu to iskoristio, napravio novi brejk i nakon tačno sat vremena došao do 1:1 u setovima.

Špančeva serija a Novakovi problemi, nastavili su se u trećem setu. Semafor je posle tri odigrana gema pokazivao 3:0 u korist Nadala. Najpre u petom, zatim i u sedmom gemu koji je trajao oko 11 minuta Novak nije uspeo da iskoristi brejk šanse, tako da je Nadal još jednim brejkom u poslednjem gemu došao do 6:2 i preuzeo vođstvo, 2:1.

Nadal se brejkom u šestom gemu četvrtog seta približio novoj pobedi u Parizu, ali je Novak uspeo da se vrati u narednom i od 2:4 stigne do 4:4. Ipak, dvostruka servis greška prilikom poslednjeg poena desetog gema koštala ga je osvajanja jedinog Gren Slem turnira koji mu nedostaje.

„Želim da čestitam Nadalu na onome što je uradio, to je neverovatno. Zaista prisustvojemo neverovatnom momentu, da jedan teniser uspe da osvoji devetu titulu na Rolan Garosu. Sve ovo danas bilo je veoma emotivno za mene i za moju ekipu. Rafa je bio bolji na terenu danas i ponovo mu čestitam. Posebno se zahvaljujem publici koja je bila neverovatna, hvala puno. Hvala mojoj ekipi što je uz mene, a ja ću se vraćati ovde iznova i iznova i nadam se da ću uspeti da osvojim Rolan Garos“, rekao je Novak ispraćen neverovatnim ovacijama sa tribina.

Statistika: as poeni (11-3), dvostruke servis greške (3-4), direktni poeni (43-44), neiznuđene greške (49-38), broj osvojenih poena (116-130).

Novak će na novoj rang listi zadržati drugu poziciju, ali će se razlika sa prvoplasiranim Nadalom smanjiti na svega 170 poena.

Sledeći turnir u Novakovom kalendaru je treći Gren Slem sezone, Vimbldon, koji će se održati od 23. juna do 6. jula 2014.

Biće to Noletovo deseto učešće na najprestižnijem turniru, na kojem je trijumfovao 2011. godine.

Prošle godine, srpski teniser je poražen u finalu Vimbldona od strane Britanca Endija Mareja.

Fotografija: AP

Podeli post