Manje od 40 dana nakon operacije kolena, Nole je odigrao svoje deseto finale Vimbldona.

Najbolji teniser svih vremena nije uspeo da dve sjajne nedelje u Londonu kruniše rekordnom osmom titulom na Vimbldonu i dođe do 25. gren slem trofeja u karijeri.

Novak je u finalu trećeg gren slema poražen od Karlosa Alkaraza (3) rezultatom 2:6, 2:6, 6:7 (4:7), čime je Španac odbranio titulu osvojenu pre dvanaest meseci.

„Nije rezultat koji sam želeo, posebno u prva dva seta. Nivo tenisa nije bio dovoljan sa moje strane. Moram sve zasluge da odam Alkarazu koji je danas bio sjajan u svakom aspektu igre. Apsolutno je zaslužio pobedu danas, sve čestitke za neverovatan tenis. Čestitam njegovom timu, izuzetan posao radite. Još mnogo toga ćete postići, siguran sam“, izjavio je Novak na ceremoniji posle meča.

„Moram da budem ponosan iako sada jesam malo razočaran. Ako se osvrnem na nekoliko poslednjih nedelja i šta sam sve prošao sa svojim timom i porodicom, moram da kažem da sam veoma zadovoljan. Jer je Vimbldon uvek bio moj dečiji san. Maštao sam o tome da igram na centralnom terenu. Ponekad je sama činjenica da sam ovde zaista važna. Blagosloven sam što sam deset puta bio u prilici da se borim za trofej ovde. Svaki put kad zakoračim na ovaj teren san se ostvaruje. Ja sam dete koje živi svoj san.“

„Hvala mojoj porodici, deci koja svaki dan donose osmeh na moje lice. Divno je što ste uz mene. Ponosan sam što sam otac ova dva mala anđela, koja sve više vole tenis. Hvala mom timu što ste uz mene i u dobru i u zlu. Vi ste jedini koji znate kroz šta smo sve prošli, ne samo u poslednjih mesec dana, nego svih 20 godina“, završio je Novak.

Meč je trajao dva časa i 27 minuta, a Novak je odigrao jedan od možda najslabijih mečeva u 2024. godini. Gotovo ništa nije funkcionisalo u igri srpskog tenisera, počev od servisa i igre na mreži, a odgovora na igru Alkaraza nije bilo, posebno u prvom i drugom setu.

Gotovo identičan scenario videli smo u prva dva seta. Alkaraz je u uvodnim gemovima stekao brejk prednosti, a zatim u nastavku još jednim brejkom ubedljivim rezultatom 6:2 stigao do oba posle svega 75 minuta.

Novak je u trećem setu svoje servis gemove osvajao sigurno i donekle pronašao svoju igru. I pored toga, pretrpeo je brejk u devetom gemu, tako da je Španac pri vođstvu od 5:4 servirao za pobedu. Iako je imao 40:0, Novak je uspeo da veže pet poena, vrati brejk i izjednači na 5:5. Činilo je da je ovo početak preokreta, ali je sreća u taj-brejku bila naklonjena odličnom Alkarazu koji je nakon 7:4 došao do četvrte gren slem titule, druge na Vimbldonu.

Statistika: as poeni (8-5), dvostruke servis greške (4-6), direktni poeni (26-42), neiznuđene greške (25-24), broj osvojenih poena (87-109).

Trenutno nije poznato da li će Novak nastupiti na nekom od turnira u sklopu priprema za Olimpijske igre u Parizu (27. jul – 4. avgust).

Fotografija: Profimedia

Podeli post