Poraz Novaka u finalu Vimbldona

Poraz Novaka u finalu Vimbldona

Novak nije uspeo da trijumfuje u finalu Vimbldona i tako dođe do druge titule na trećem Gren Slemu sezone na dan kada je pre tačno deset godina postao profesionalac na ATP turu.

U velikom finalu najbolji teniser sveta poražen je od domaćeg igrača i drugog nosioca Endija Mareja rezultatom 0:3, po setovima 4:6, 5:7, 4:6.

Meč je trajao tri sata i devet minuta nakon kojih je Velika Britanija dobila šampiona Vimbldona posle 77 godina čekanja (poslednji pobednik bio je Fred Peri 1936.).

Finalni okršaj protekao je u znaku Novakovih problema sa početnim udarcem i neiznuđenih grešaka, sa jedne, i odličnih servisa i defanzivne igre Endija, sa druge strane.

U početnom gemu susreta Novak je spasio tri vezane brejk lopte. Ipak, Marej u trećem gemu koristi četvrtu brejk loptu i prvi stiže do brejka. Identičan odgovor usledio je sa Novakove strane za 2:2. Britanac je prelomio u sedmom gemu, još jednom oduzeo servis Novaku i nakon 59 minuta došao do 1:0 (6:4).

Znatno bolje srpski teniser ušao je u drugi set. Poveo je sa 4:1, ali je Marej tu prednost uspeo da „istopi“ i izjednači na 4:4. Novim brejkom u jedanaestom gemu Britanac je obezbedio vođstvo u setovima od 2:0.

Nakon što je pretrpeo brejk na startu trećeg seta, Novak je uspeo da se vrati u igru i sa dva brejka u nizu povede sa 4:2. Marej je u nastavku učinio isto, dva puta oduzeo servis Novaku i doneo svojoj zemlji istorijski uspeh.

„Čestitam Endiju, potpuno je zaslužio ovu pobedu. Igrao je sjajan tenis danas. Čestitam njegovom timu, znam koliko im je to značilo, kao i svima vama u ovoj zemlji. Svestan sam pritiska koji je imao, mnogo je očekivanja bilo od njega. Ipak, uspeo je da trijumfuje nakon finala prošle godine. Dao sam sve od sebe, bilo je i zadovoljstvo i čast biti deo ovog meča“, rekao je Novak nakon duela.

Statistika: as poeni (4-9), dvostruke servis greške (4-2), direktni poeni (31-36), neiznuđene greške (40-21), ukupno poena (96-114).

Plasmanom u finale najprestižnijeg turnira Novak je zaradio novih 480 poena za ATP listu, koja će biti objavljena u ponedeljak, 8. jula.

Posle učešća na Vimbldonu, Novak će napraviti pauzu od nepunih mesec dana kako bi se potpuno odmorio i pripremio za letnju seriju turnira na američkom betonu (Montreal, Sinsinati i US Open).

Pre toga, Novak Đoković Fondacija organizovaće humanitarno veče u ponedeljak, 8. jula u Londonu sa ciljem da poveća svest o problemima ranog razvoja dece i da obezbedi novac kako bi se još više investiralo u neophodne projekte, kao i izgradnju objekata Školica života.

Fotografija: AP

Podeli post