Novak nije uspeo da nastavi vimbldonski san, dođe do rekordnog osmog trofeja i postane najstariji šampion na najprestižnijim teniskom turniru.

Najbolji srpski teniser je u spektakularnom finalu Vimbldona punom preokreta poražen od prvog nosioca Karlosa Alkaraza rezultatom 2:3, po setovima 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3, 4:6.

Finalni okršaj trajao je četiri časa i 42 minuta, a Novak je pretrpeo prvi poraz na centralnom terenu Vimbldona posle nestvarnih deset godina i devet dana.

„Ne baš dobar za mene, ali dobar za Karlosa. Moram da počnem time što ću odati počast i sve čestitke Alkarazu. Kada je trebalo da odservira za pobedu, odigrao je neke nestvarne poene i to je bilo stvarno sjajno. Svaka čast. Mislio sam da ću imati probleme s tobom na šljaci i betonu, ne na travi (smeh), ali i to se promenilo ove godine. Svaka čast na prilagođavanju, igrao si svega nekoliko puta na travi pre ovog turnira, pa mogu samo da čestitam i tebi i tvom timu“, odao je Novak priznanje rivalu.

„Što se mene tiče, nikada ne volite da izgubite meč na ovakvom nivou. Ali, moram da budem zahvalan jer sam mnogo titula osvojio… Kad se setim samo 2019. i finala protiv Rodžera (Federera), kada sam spasio dve meč lopte… Biću dobro sutra, danas baš i ne (smeh). Teško je progutati ovakav poraz, kada sam bio tako blizu. Ali, ovo su momenti za koje radimo svakog dana, da igramo na najvećim terenima, najvećim turnirima, i zaista sam zahvalan na prilici i svemu učinjenom i doživljenom. Ipak, izgubio sam od boljeg. Čestitam, ali idemo dalje, još jače!“

Nakon što se u uvodnom gemu suočio sa jednom brejk loptom, Novak je u nastavku pokazao magiju na terenu, dva puta oduzeo servis Alkarazu i poveo sa velikih 5:0. Španac je posle pola časa igre uspeo da osvoji sledeći gem, da bi Novak nakon svog servis gema došao do 1:0 posle fantastičnih 6:1.

Alkaraz je u drugom setu podigao nivo igre, vratio sigurnost u udarce i prvi napravio brejk za 2:0. Novak je uzvratio istom merom u predstojećem gemu, a zatim i izjednačio na 2:2. U gemovima koji su usledili Novak je spasio jednu brejk loptu (u četvrtom gemu) i kako je set odmicao bilo je izvesno da će rešen biti u taj-brejku. Iako je poveo sa 3:0, Novak je u završnici na servis Španca napravio dve netipične i jeftine greške i gotovo poklonio set Alkarazu. Time je prekinuta serija srpskog tenisera od 15 uzastopno dobijenih taj-brejkova.

Već na startu trećeg seta Novak je pretrpeo brejk, a najveći krivac za to je bekhend. Karlosovo samopouzdanje je raslo iz poena u poen, a drugi nosilac je pod hitno morao da nađe rešenje da se vrati. Imao je Novak šansu da se vrati u četvrtom gemu, ali je propustio dve brejk lopte. Naredni gem trajao je iscrpljujućih 26 minuta. Novak je propustio devet gem lopti, Alkaraz iskoristio sedmu brejk loptu i stigao do dva brejka prednosti. Novak nije uspeo da izađe iz krize u nastavku, Španac osvaja preostala dva gema za 6:1 i 2:1 u setovima.

Ulaskom u četvrti set teniseri su ušli i u četvrti sat igre. Novak se mučio da pronađe svoj ritam i zaustavi nalet Alkaraza. Konačno, u petom gemu, Novak je slomio otpor rivala, uzeo mu brejk i poveo sa 3:2, potom i 4:2. Time je inicijativa na terenu prešla na stranu srpskog tenisera koji je novim brejkom u poslednjem gemu izborio igranje odlučujućeg seta.

Nakon što je u prvom gemu petog seta spasio brejk loptu, Novak je u narednom propustio jednu. Alkaraz je to kaznio u trećem i oduzeo mu servis za 2:1. Taj brejk je, ispostavilo se, bio ključan za krajnji ishod meča. 20-godišnji Alkaraz je u petom setu načinio svega četiri neiznuđene greške i pet direktnih poena više od Novaka i zasluženo došao do prve titule na Vimbldonu, druge gren slem.

Statistika: as poeni (2-9), dvostruke servis greške (3-7), direktni poeni (32-66), neiznuđene greške (40-45), broj osvojenih poena (166-167).

Novak će na novoj ATP listi ostati na drugoj poziciji sa 8.795 poena, što je 880 manje od prvoplasiranog Alkaraza.

Sledeći turnir u Novakovom kalendaru je „Western & Southern Open“, Masters koji će se od 13. – 20. avgusta odigrati u Sinsinatiju.

Noletov desktop kalendar za avgust 2023. možete preuzeti ovde.

Fotografija: Profimedia

Podeli post