Novak Đoković pretrpeo je prvi poraz u Melburnu posle šest godina.

Prvi nosilac i desetostruki šampion je u polufinalu Australijen Opena poražen od Janika Sinera (Italija, 4) rezultatom 1:3, po setovima 1:6, 2:6, 7:6 (8:6), 3:6 i tako propustio priliku da se približi na korak od odbrane titule.

Bilo je ovo jedno od Novakovih lošijih izdanja na terenu. Izdanja kada kao najbolji riterner na svetu nije uspeo da dođe do ijedne brejk šanse. Tokom većeg dela meča pokušavao je da pronađe svoju igru, pravio veliki broj grešaka. Čak 54 naspram Sinerovih 28 i na taj način pomogao Italijanu da dođe do prvog gren slem finala u karijeri.

Novak je tokom prva dva seta pretrpeo četiri brejka, bez ijedne ukazane brejk prilike da pripreti 4. nosiocu. Bio je to prvi put posle 2005. godine da je srpski teniser tokom uvodna dva seta uspeo da osvoji svega tri gema.

U trećem setu igrao se gem za gemom. Novak je u taj-brejku spasio jednu meč loptu a zatim isti osvojio rezultatom 8:6 posle jednog časa i 16 minuta provedenih na terenu u okviru trećeg seta.

Kada je u četvrtom gemu na svoj servis posle 40:0 izgubio pet poena u nizu i pretrpeo brejk, Novak je omogućio Sineru da se sa ovom prednošću približi pobedi koje se dogodila posle ukupno tri časa i 22 minuta igre u Rod Lejver areni.

Statistika meča: as poeni (7-9), dvostruke servis greške (4-1), direktni poeni (32-31), neiznuđene greške (54-28), broj osvojenih poena (98-128).

Bez obzira na eliminaciju na Otvorenom prvenstvu Australije, Novak će zadržati prvu poziciju na ATP listi (9.855 poena). U ponedeljak će otpočeti 410. nedelju na vrhu sveta.

Sledeći turnir u Novakovom kalendaru je Masters u Indijen Velsu (6. mart – 17. mart 2024.).

Noletov desktop kalendar za mart 2024. možete preuzeti ovde.

Fotografija: Profimedia

Podeli post