RG: Nole protiv Gofana u 1. kolu (utorak oko 12:45h)

Poznat žreb za Otvoreno prvenstvo Francuske

Najbolji teniser sveta saznao je svoj put na drugom Gren Slem turniru u 2013. godini.

Od 26. maja do 9. juna Nole će se boriti za titulu na Rolan Garosu, jedinom turniru iz Gren Slem kategorije koji mu nedostaje u kolekciji.

Petnaest dana trajaće borbe u arenama teniskog kompleksa u Parizu, da bi epilog „dobili“ 9. juna u vidu šampiona u muškoj konkurenciji koju sačinjava 128 tenisera.

Mečevi prvog kola na programu su tokom prva tri dana turnira, koji će se odigrati na ukupno 20 terena, od kojih su tri glavna: Filip Šatrije, Suzan Lenglen i teren broj 1.

Odlukom žreba, Novak će u prvom kolu igrati protiv Belgijanca Davida Gofana (utorak), koji na svetskoj rang listi zauzima 57. poziciju. Biće ovo njihov prvi međusobni duel.

“Mislim da je prošle godine igrao u četvrtom kolu ovde, on je opasan protivnik. On je deo grupe mlade generacije tenisera, koja u jednom trenutku može da dođe do samog vrha. Igrali smo u Dejvis kupu protiv Belgije, nisam igrao protiv njega, ali sam video kako igra i moraću da se najbolje pripremim“, rekao je Novak.

U nastavku takmičenja Noletovi potencijalni rivali su:

2. kolo: Ivan Dodig (Hrvatska), Gvido Pelja (Argentina)
3. kolo: Grigor Dimitrov (Bugarska, 26)
4. kolo: Filip Kolšrajber (Nemačka, 16), Aleksandr Dolgolopov (Ukrajina, 22)
Četvrtfinale: Janko Tipsarević (Srbija, 8), Tomi Has (Nemačka, 12), Džon Izner (SAD, 19), Fernando Verdasko (Španija)
Polufinale: Rafael Nadal (Španija, 3), Rišar Gaske (Francuska, 7), Stanislas Vavrinka (Švajcarska, 9), Kei Nišikori (Japan, 13), Jerži Janovič (Poljska, 21)
Finale: Rodžer Federer (Švajcarska, 2), David Ferer (Španija, 4), Tomaš Berdih (Češka, 5), Žo-Vilfrid Conga (Francuska, 6)…

Pre tačno godinu dana Novaka je u finalu Rolan Garosa porazio Španac Rafael Nadal rezultatom 3:1, tako da brani 1200 ATP poena.

Ukoliko dođe do titule u Francuskoj, Srbin će biti tek osmi teniser u istoriji koji je pobedio na sva četiri Gren Slem turnira.

“Imam veći motiv da osvojim trofej, nego da se svrstam u to društvo tenisera. Znam da, ukoliko pobedim, ulazim u tenisku istoriju i zbog toga sam veoma počastvovan. Ipak, ovaj turnir je sam po sebi važan, već sam govorio, a i sada ću ponoviti, osvajanje Rolan Garosa mi je najveći prioritet ove sezone”, istakao je Novak.

Fotografija: Zdravko Stambolija

Podeli post