Prvom pobedom u okviru uvodne faze na završnom turniru u Torinu Novak je obezbedio poziciju broj 1 na svetskoj rang listi na kraju sezone, rekordan osmi put u karijeri!

U svom prvom meču u okviru Zelene grupe Nitto ATP finala Novak je posle tri časa i četiri minuta drame nadigrao osmog nosioca Holgera Runea iz Danske rezultatom 7:6 (7:4), 6:7 (1:7), 6:3.

„Bio je težak meč, uvek je tako protiv Runea, igrao je sjajno. Imao sam taj pad u taj-brejku drugog seta, ali sam treći odigrao sasvim solidno. Cilj je ispunjen i sve sada preko je bonus“, istakao je Novak.

Prvi set u dvorani Pala Alpitur trajao je jedan čas i 11 minuta. Prvi je do brejka zahvaljujući duploj servis grešci Novaka došao danski teniser. Novak se odmah u predstojećem gemu vratio i izjednačio na 3:3. Sve je vodilo ka taj-brejku, a kada se isti dogodi onda je poznato da su mnogo veće šanse na strani srpskog tenisera, ko god bio sa druge strane mreže. Tako je bilo i ovog puta. Novak je najpre pretrpeo mini brejk a potom je sa tri vezana mini brejka došao do 5:2. Sa tri poena više branilac titule je okončao prvi set.

Slično uvodnom, Rune je i u drugom setu prvi oduzeo servis Novaku. I ponovo je naš teniser sprečio potvrdu brejka već u narednom gemu. Danski igrač je pri rezultatu 5:4 imao brejk/set loptu, ali je Novak istu sprečio najbržim servisom u meču. Novi taj-brejk doneo je netipičan scenario. Rune dolazi do 6:0, a zatim i 7:1 posle 72 minuta igre u drugom setu.

Za razliku od prva dva seta, Novak je prvi došao do brejka u trećem. Poveo je sa 2:0, ali je sa dve dvostruke servis greške dozvolio Dancu da smanji na 2:1, a potom i izjednači na 2:2. Novim brejkom u šestom gemu Novak je poveo sa 4:2 i onda se po prvi put u meču dogodilo da je teniser potvrdio brejk. 5:2 za prvog nosioca bilo je nedostižno za Runea.

Drugi meč u Zelenoj grupi Novak će odigrati u utorak protiv Janika Sinera (Italija, 4) koji je u prvom susretu bio bolji od Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:4, 6:4.

Novak protiv Sinera ima maksimalan učinak, 3-0.

U ponedeljak su na programu mečevi iz Crvene grupe Nitto ATP finala. Sastaju se Alkaraz i Zverev u popodnevnom meču, zatim Medvedev i Rubljov u večernjem terminu.

Fotografija: Profimedia

Podeli post