Rodžer bolji od Novaka u polufinalu US Opena!


Trinaesti međusobni duel između dvojice večitih rivala pripao je prvom teniseru sveta, koji je tako i treću godinu u nizu bio nepremostiva prepreka za Novaka na Otvorenom prvenstvu SAD u tenisu.

Posle dva časa i 34 minuta igre Švajcarac Rodžer Federer savladao je Novaka Đokovića rezultatom 3:0, po setovima 7:6 (7:3), 7:5, 7:5.

Svaki set meča bio je pun neizvesnosti, na šta smo navikli kada su na terenu dva majstora. I svaki set rešen je u samoj završnici…

Novak je dao svoj maksimum u susretu protiv svetskog broja 1, ali servis nije funkcionisao kako treba i sreće nije bilo kada je bila najpotrebnija.

Dosta sigurna i agresivna igra sa obe strane bila je odlika uvodnog dela susreta. U petom gemu Novak je spasio dve brejk lopte, i u narednom došao do prvog brejka nad Federerom i vođstva od 4:2. U sedmom gemu, srpski teniser je pratktično poklonio servis gem Švajcarcu (sa nulom), čime je izgubio prednost od jednog brejka. Pri rezultatu 5:5, Novak je spasio brejk loptu, da bi nešto kasnije usledio taj-brejk.

U istom, Đoković odmah gubi početni poen, uzvraća mini-brejk, da bi Federer u nastavku iskoristio greške srpskog igrača, došao do još dva mini-brejka i prvog seta rezultatom 7:6 (7:3).

Drugi set doneo je pregršt atraktivnih poena, koji su u više navrata mamili uzdahe i nevericu, kako kod publike, tako kod igrača. I Novak i Rodžer igrali su odličan tenis na svoj servis, ali je kobni maratonski, dvanaesti gem, u kome uz puno sreće pravi brejk na čudan način, doneo Švajcarcu vođstvo u setovima od 2:0 nakon 7:5 i ukupno 106 minuta igre.

I u trećem, ispostavilo se, poslednjem setu duela, Novak je i dalje pokušavao da dođe do brejka. U devetom gemu su mu se ukazale dve brejk šanse, no Federer je nastavio da igra gotovo savršeno kada je najteže i izbegne neprijatnu situaciju. A, onda je došao na red dvanaesti gem i opet hladan tuš za Novaka.

Do meč lopte Švajcarac je došao neverovatnim potezom. Napravio je direktan poen udarcem „kroz noge“. Digao je publiku na „Artur Ešu“ na noge. Potom pravi brejk, i dolazi u priliku da u sutrašnjem finalu osvoji i šestu uzastopnu titulu u Njujorku.

Drugi finalista US Opena je Argentinac Huan Martin del Potro, koji je u prvom polufinalu sa terena bukvalno počistio Rafaela Nadala rezultatom 6:2, 6:2, 6:2.

Statistika meča: direktni poeni (31:49), neiznuđene greške (33:33), as poeni (7:6), duple servis greške (4:3), broj osvojenih poena (105:119).

Sledeća Noletova stanica je Peking, gde će se od 5. oktobra odigrati ATP turnir iz serije 500 za nagradni fond od 3.337.000 američkih dolara.

Podeli post