Novak je trijumfom započeo odbranu titule na poslednjem gren slem turniru u sezoni.

Drugi nosilac je u prvom kolu US Opena bez izgubljenog seta slavio protiv 138. tenisera sveta iz Moldavije, kvalifikanta Radu Albota – 6:2, 6:2, 6:4.

Meč je trajao dva časa i sedam minuta.

Novaku je prvi set pripao posle dva brejka (u petom i sedmom gemu) koji su mu doneli vođstvo od 5:2. Tri godine mlađi Albot je u poslednjem gemu imao prve brejk lopte (dve), ali nije uspeo da ih realizuje.

U ranoj fazi drugog seta, trećem gemu, Novak je oduzeo servis protivniku, koji mu je u narednom odgovorio ribrejkom. Srpski teniser u nastavku pravi nova dva brejka i set završava identičnim rezultatom kao prvi, 6:2.

Najjači otpor Moldavac je pružio u trećem setu, ali to nije bilo dovoljno da se ozbiljnije pripreti osvajaču 24 gren slem titule. Novak je u sedmom gemu napravio ključni brejk i meč sigurno priveo kraju za rekordnu, 78. pobedu na Artur Eš stadionu.

Statistika: as poeni (8-2), dvostruke servis greške (10-3), direktni poeni (23-15), neiznuđene greške (40-45), broj osvojenih poena (98-78).

Novak će u drugom kolu Otvorenog prvenstva SAD igrati protiv zemljaka Lasla Đerea, 109. igrača ATP liste.

Đere je u uvodnom meču iznenadio 35. tenisera sveta, Nemca Jana Lenarda Štrufa rezultatom 6:7, 6:1, 6:7, 6:4, 6:2 posle četvoročasovnog maratona.

Fotografija: Profimedia

Podeli post