Titula u Monte Karlu za Rafu posle istorijskog meča!


Najbolji srpski teniser nije uspeo da osvoji svoju 13. titulu u karijeri, pošto je u „monstruoznom“ finalu Masters turnira u Monte Karlu poražen od prvog igrača sveta, Rafaela Nadala rezultatom 1:2, po setovima 3:6, 6:2, 1:6.

Dva časa i 43 minuta uživali smo u vanserijskim majstorijama prvog i trećeg igrača na ATP listi, a šampiona su odlučile nijanse. Novak može da bude potpuno zadovoljan sa činjenicom da je zahvaljujući fantastičnoj igri uspeo da oduzme Rafi set, a vrlo malo je nedostajalo da se dogodi i senzacija.

Posle njihovog 16. duela, sada je 12:4 za „kralja šljake“, koji je tako odneo i sedmu pobedu nad Đokovićem na šljaci.

Koliko je meč bio neizvestan do samog kraja govori podatak da su teniseri načini neverovatnih 12 brejkova. Novaku je pripalo pet, a dva više španskom teniseru, koji je došao do pete uzastopne titule u prestonici Monaka.

Odmah na startu prvog seta Nadal je brejknuo Novaka, da bi u sledećem gemu Novak uzvratio istom merom i izjednačio na 1:1. Tu se nije zaustavio, već je isto učinio u četvrtom gemu za vođstvo od 3:1. Da je ovakva prednost mala kada vam je sa druge strane najbolji igrač na šljaci svih vremena, dokazano je u predstojećem gemu u kome Nadal vraća brejk zahvaljujući greškama Novaka, čime otvara seriju od pet uzastopnih gemova za osvajanje prvog seta rezultatom 6:3 posle 58 minuta igre.

U drugom setu videli smo sliku koju verovatno niko nije očekivao. Stupili su na snagu čelični nervi Novaka, koji prosto počinje da šara terenom i „zabija“ vinere iz svakog dela terena. Brejk na startu za 1:0, u petom gemu još jedan, 4:1, pa 5:1, da bi set okončao rezultatom 6:2, potpuno razbivši Rafu.

I u treći set Novak je ušao na najbolji mogući način, ali kada mu je sreća najviše trebala ona je izostala. Već prvi gem bio je maratonski. U roku od 15 minuta viđen je veliki broj poena, a Novak je propusti dve šanse za brejk. U narednom gemu, srpski teniser je imao 40:15, ali je Nadal uspeo da se vrati i iskoristi prvu brejk loptu za prednost od 2:0. U narednom gemu, Novak je nastavio da šokira Nadala, i uzima mu servis posle još jedne drame. No, u narednom gemu vlasnik 14 Masters titula pravi novi brejk, koji je ujedno bio i odlučujući, jer je u nastavku glavnu ulogu odigrala bolja fizička sprema. Još jednim brejkom Španac stavlja tačku na epski meč dvojice večitih rivala.

“čestitam Rafi, ekselenciji, svima koji su organizovali ovaj turnir, publici, a naročito Nadalovom timu, jer ljudi vi ste neverovatni. Volim ovaj turnir i ovaj grad, jer ovde provodim većinu vremena između turnira. Nadam se da ću i naredne godine ovde držati govor“, rekao je Novak na svečanoj ceremoniji na kojoj je pehare finalistima dodelio princ Albert od Monaka.

Nadal je bio presrećan posle osvajanja drugog turnira Masters serije ove sezone.

“čestitam Novaku jer je igrao odlično, ne samo u finalu, već na celom turniru“, izjavio je Nadal, koji sa 23. osvojene titule na šljaci ispred sebe ima samo Ivana Lendla i Ilie Nastasea, koji su po 28 puta dizali pehar na toj podlozi.

I, za kraj statistika: neiznuđene greške (47:24), vineri (27:26). Sa leve strane je Novakova statistika.

Pred Novakov je sedam dana pauze, a povratak se očekuje 27. aprila na Masters turniru u Rimu, gde će treći teniser sveta imati težak zadatak u vidu odbrane titule.

Pre godinu dana, Novak je u finalu u prestonici Rima savladao Švajcarca Stanislasa Vavrinku rezultatom 4:6, 6:3, 6:3!

Podeli post