Trijumf Noleta nad Berdihom nakon dva preokreta i spašene meč lopte!


Photo: Getty Images

Posle velike drame Nole je zabeležio prvu pobedu na završnom turniru „ATP World Tour Finals“ u Londonu.

U okviru prvog kola Round Robin sistema grupe A, prvi nosilac je nakon dva časa i 38 minuta igre savladao neugodnog čeha Tomaša Berdiha, sedmog nosioca rezultatom 2:1, po setovima 3:6, 6:3, 7:6 (7:3).

Ovo je bila Noletova 70. pobeda u 2011. godini.

Na početku susreta situacija na terenu nije se odvijala onako kako je Novak želeo. Servis ga nije „slušao“, a neiznuđene grešake su se nizale. Kao rezultat toga, Berdih je došao do dvostrukog brejka i sigurnih 4:0. Uspeo je prvi teniser sveta u narednom gemu da smanji prednost rivala na 4:1, potom i 4:2. U sedmom gemu Novak je propustio dve brejk prilike da se potpuno vrati u set. Berdih odličnim servisima dolazi do servis gema i prednosti od 5:2. Po jedan gem u nastavku osvojila su obojica tenisera. čeh osvaja set rezultatom 6:3.

Sve je došlo na svoje već na startu drugog seta. Dosta lako Nole dolazi do uvodnog servis gema, potom oduzima servis Berdihu za vođstvo od 2:0, kasnije i 3:0. Ovu prednost čuvao je samog kraja seta koji mu je doneo izjednačenje nakon 6:3.

Trenutak nesigurnosti Novaka u šestom gemu odlučujućeg seta Berdih je iskoristio da dođe do trećeg brejka u okršaju i prednosti od 4:2. Uzvratio je Nole istom merom u narednom gemu. Pri vođstvu češkog igrača od 6:5, Novak se sjajno borio, spasio jednu meč loptu i izborio igranje taj-brejka, koji mu je nakon četiri mini-brejka pripao rezultatom 7:3.

„Ovo je bio verovatno moj najteži meč od US Opena. Nisam baš mnogo zadovoljan svojom igrom. Svestan sam da to nije bila moja vrhunska partija. Bio sam previše pasivan. Na papiru sam ja bio favorit, ali su su šanse, manje ili više, bile podjednake ovoga puta jer ja ne igram najbolje što mogu možda mesec i po dana. Ali, na kraju, pobeda je ipak pobeda“, izjavio je Nole nakon susreta.

Statistika meča: as poeni (3-6), dvostruke servis greške (3-4), direktni poeni (17-32), neiznuđene greške (33-42).

Sledeći meč u Londonu Noleta očekuje u sredu, a rival će mu biti trenutno prvoplasirani teniser iz grupe A, Španac David Ferer koji je sa 2:0 savladao domaćeg predstavnika Endija Marija.

Novak i Ferer (5. nosilac) sastajali su se deset puta do sada. Vodi naš teniser 6-4.

„Jako bih voleo da osvojim ovaj turnir. Bila bi to kruna svega onoga što sam uradio, bio bi to fantastičan način da se privede kraju najbolja sezona moje karijere. Ali, morao bih da malo podignem nivo svoje igre. Morao bih, kako bih uopšte imao šanse da idem do kraja“, završio je Novak.



Grupa A (trenutno stanje):

1. David Ferrer (Španija) 1-0 (2-0)
2. Novak Đoković (Srbija) 1-0 (2-1)
3. Tomaš Berdih (češka) 0-1 (1-2)
4. Endi Mari (Velika Britanija) 0-1 (0-2) povukao se zbog povrede
5. Janko Tipsarević (Srbija) 0-0 (0-0)

Grupa B (trenutno stanje):

1. Rodžer Federer (Švajcarska) 1-0 (2-1)
2. Rafael Nadal (Španija) 1-0 (2-1)
3. Mardi Fiš (SAD) 0-1 (1-2)
4. Žo-Vilfrid Conga (Francuska) 0-1 (1-2)

Podeli post