Veliki Novak u novom finalu Vimbldona posle maratona!

Auto Draft

Po drugi put u karijeri Novak će se boriti za titulu na Vimbldonu, Gren Slem turniru na kojem je trijumfovao 2011. godine.

Biće to Novakov pohod na sedmi Gren Slem trofej, drugi u tekućoj sezoni posle osvajanja Australijen Opena u januaru.

U polufinalu Vimbldona Nole je posle maratona savladao 8. nosioca turnira, Huana Martina del Potra rezultatom 3:2, po setovima 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3 i tako poveo sa 9-3 u međusobnim duelima protiv Argentinca.

Prvi set trajao je 55 minuta tokom kojih su viđene samo dve brejk lopte, obe u Novakovu korist. Prvu u šestom gemu nije uspeo da iskoristi, ali je bio na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije, u dvanaestom gemu za 7:5 i 1:0 u setovima.

Drugi set „prelomljen“ je u šestom gemu u kojem je Novak ispustio četiri brejk lopte. Nakon toga Del Potro je došao do brejka bez izgubljenog poena i prednosti od 4:3. Imao je Novak u narednom gemu jednu brejk priliku da izjednači, ali je Argentinac sjajnim servisima uspeo da spreči srpskog tenisera da se vrati u set. Posle 44 minuta Del Potro dolazi do drugog seta rezultatom 6:4.

Del Potro je u nastavku bio izuzetno agresivan pokušavajući da po svaku cenu Novaka izbaci iz igre, što mu je delimično polazilo za rukom. Novak je odolevao konstantnim napadima Argentinca i čuvao svoj servis. Isto važi i za drugu stranu. U dvanaestom gemu Novak je na servis protivnika imao tri vezane set lopte za 7:5, ali je načinio nekoliko grešaka koje su dovele set do 6:6. Taj-brejk je odlučio smeč Del Potra u mrežu prilikom šestog poena, nakon čega je Novak došao do još jednog mini-brejka, koji je sa naredna dva servisa realizovao u prednost od 2:1.

Po jedan brejk teniseri su razmenili u četvrtom periodu igre i ponovo je taj-brejk rešavao pitanje osvajača seta. Mini-brejkovi su se smenjivali na gotovo svaka dva poena, ali je neverovatna drama na kraju ipak pripala Del Potru – 7:6 (8:6), koji je spasio dve meč lopte Novaka i okršaj odveo u odlučujući set.

Igra nerava nastavila se u petom setu. Mentalnu snagu Novak je demonstrirao u osmom gemu kada je oduzeo Del Potru servis, poveo sa 5:3 a potom na svoj servis posle trilera došao do novog ogromnog uspeha u Londonu.

„Ovo je jedan od mojih najboljih mečeva na Vimbldonu. Bilo je neizvesno do samog kraja. On je Gren Slem šampion i to se videlo na terenu. Kada sam imao meč lopte u taj-brejku četvrtog seta trebao sam biti agresivniji. Nisam tako postupio, a on je to znao da iskoristi. Bio sam spreman da igram pet setova danas, srećan sam što sam pobedio i plasirao se u novo finale ovde“, prvi su utisci prvog nosioca posle meča.

Susret je trajao četiri sata i 43 minuta i zvanično je najduže polufinale u istoriji Vimbldona.

Statistika: as poeni (22-4), dvostruke servis greške (2-4), direktni poeni (80-48), neiznuđene greške (48-37), ukupno poena (190-178).

Plasmanom u finale najprestižnijeg turnira Novak je zaradio novih 480 poena za ATP listu, koja će biti objavljena u ponedeljak, 8. jula. Pobeda u finalu nosi dodatnih 800 poena.

Noletov rival u velikom finalu Vimbldona, koje je na programu u nedelju od 15 časova (po našem vremenu), biće drugi nosilac, Britanac Endi Marej koji je rezultatom 3:1 savladao talentovanog Jeržija Janoviča iz Poljske.

Novak se 18 puta do sada sastajao sa Britancem uz pozitivan učinak, 11-7.

Fotografija: AP

Podeli post