Nole dobio maraton protiv Vavrinke i plasirao se u novo finale US Opena!

Nole dobio maraton protiv Vavrinke i plasirao se u novo finale US Opena!

Novak će igrati u finalu US Opena četvrtu godinu u nizu!

Najbolji teniser sveta i prošlogodišnji finalista savladao je devetog nosioca, Švajcarca Stanislasa Vavrinku rezultatom 3:2, po setovima 2:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:4 posle 4 sata i 9 minuta neverovatne borbe na Artur Eš stadionu.

Srpski teniser je dva puta u susretu imao set zaostatka, ali je uspeo da se vrati u velikom stilu i još jednom dokaže zašto se nalazi na čelnoj poziciji ATP liste.

Na samom startu duela Novak se suočio sa velikim brojem neiznuđenih grešaka, koje je Vavrinka sjajnom igrom uspeo da protvori u dva brejka i povede sa 4:1. U sledećem gemu srpski teniser je uspeo da načini jedan ribrejk i smanji vođstvo rivala na 4:2. Novim brejkom Švajcarac se približio osvajanju uvodnog seta, koje je usledilo nekoliko minuta kasnije.

Drugi set trajao je 69 minuta tokom koji su viđena dva brejka. Vavrinka je prvi profitirao i oduzeo servis Novaku za 3:2 i servis. U osmom gemu Novak je vratio rezultatsku ravnotežu, zahvaljujući kojoj je set doveden do taj-brejka. Novak se bolje snašao i sa tri mini brejka obezbedio izjednačenje u setovima posle 7:6 (7:4).

Odluka o trećem setu „pala“ je u osmom gemu u kojem je Novak posle nekoliko jeftinih grešaka Vavrinki bukvalno poklonio ovaj period igre i vođstvo od 2:1.

Sličan scenario dogodio se u četvrtom setu. Brejk u drugom gemu omogućio je Novaku da napravi razliku od tri gema sa kojom je set i okončan – 6:3.

Set odluke obeležio je treći gem koji je trajao neverovatnih 21 minuta. Vavrinka je uspeo da realizuje svoj servis gem što nije uzdrmalo Novaka u nastavku. Nakon što je bez većih problema izjednačio na 2:2 Novak je stigao do pobedničkog brejka u petom gemu, koji je sačuvao do samog kraja i tako sprečio novu dramu na terenu.

Statistika susreta: as poeni (9-8), dvostruke servis greške (6-7), direktni poeni (38-57), neiznuđene greške (46-69).

Koliko su teniseri bili ravnopravni na terenu govori podatak da su ukupan broj poena podelili na „ravne časti“ – 165:165.

„Ovo su mečevi za koje mi teniseri živimo. Čestitam mom protivniku na fantastičnom meču. Bilo je očekivano da će Stan igrati veoma agresivan tenis. Bio sam prenervozan na početku, u nekim situacijama sam kasnio sa svojim reakcijama. Ipak, uspeo sam da pronađem ritam i pružim svoj najbolji tenis u ključnim trenucima. Potrošio sam dosta snage danas, ali ovo je bio pravi trenutak za odlučujući test pred finale. Pokušaću maksimalno da se odmorim pred meč odluke, uzeću kokice i gledati sledeće polufinale ispred TV ekrana“, rekao je prvi nosilac nakon duela.

Plasmanom u finale Otvorenog prvenstva SAD Novak je odbranio svih 1200 poena iz 2012. godine i obezbedio ostanak na mestu broj 1 svetske rang liste nakon završetka US Opena.

U svom 12. Gren Slem finalu Nole će u ponedeljak od 23:00h po našem vremenu igrati protiv Rafaela Nadala (Španija, 2) koji je bez izgubljenog seta porazio Rišara Gaskea (Francuska, 8).

Novak protiv Nadala ima odnos pobeda i poraza 15-21.

Fotografija: Getty Images

Podeli post