Nole pokorio London i stavio krunu na 2012. godinu!

Najbolji teniser sveta šampion je ATP World Tour finala u Londonu!

Magičnom pobedom nad drugim nosiocem Rodžerom Federerom u neverovatno dramatičnom finalu rezultatom 7:6 (8:6), 7:5 Novak je osvojio šestu titulu u sezoni, 34. u karijeri i na najbolji mogući način okončao 2012. godinu.

Sa svih pet pobeda na završnom turniru Nole je osvojio maksimalnih 1500 ATP poena, koji će ga učvrstiti na prvoj poziciji svetske rang liste, na kojoj će završiti drugu godinu zaredom.

Nakon uvodna tri gema niko nije mogao da nasluti šta nas očekuje u nastavku. Na samom startu meča Novak je bio nervozniji, mnogo grešio i time dozvolio Federeru da profitira i povede sa 3:0. Probudio se tada srpski teniser, uzvratio jedan brejk a potom izjednačio na 3:3. Bio je to samo uvod za atomski tenis koje je usledio. Deveti gem doneo je strašan tenis, a okončan je brejkom Novaka, koji koristi treću priliku na servis protivnika. Pri vođstvu od 5:4 Novak je servirao za set, imao 30-0, ali je Švajcarac uspeo da preokrene, vrati brejk i poravna rezultat na 5:5. Na kraju je najpoštenije bilo da taj-brejk odluči pitanje osvajača seta. Novak je posle prvog poena stigao do mini brejka, zatim i 2:0. Federer je izjednačio na 2:2, a mini brejkom u devetom poenu Novak je stekao prednost od 5:4 i mogućnost da nakon svoja dva servisa dođe do prvog seta. To se nije dogodilo, jer se Federer vratio već u sledećem poenu. Pri rezultatu 6:5 za Novaka, Federer je okrenut leđima pogodio polje na neverovatan način za oduševljenje u O2 areni i 6:6. Presudio je sledeći poen, koji švajcarski igrač olako gubi, da bi Srbin posle svog servisa i 72 minuta igre dobio ovaj neverovatan triler, 7:6 (8-6).

Prvi gem drugog seta trajao je duže od deset minuta. Nivo igre obojice tenisera vidno je opao, a Federer je uspeo da iskoristi četvrtu brejk šansu i povede sa 1:0. Ovu prednost čuvao je tokom narednih osam gemova, kada je došao do prilike da pri vođstvu od 5:4 servira za 1:1 u setovima. Imao je Federer 30-0 na svoj servis, ali je Novak sa pet fenomenalnih poena u nizu načinio još jedan senzacionalan preokret za 5:5. U dvanaestom gemu naš teniser je zadao rivalu konačan udarac u vidu četvrtog brejka i slavlje je moglo da počne.

„Ovo je ogroman uspeh za moj tim i mene. Na sjajan način smo uspeli da završimo još jednu fantastičnu tenisku sezonu. Nikad nisam igrao u finalu završnog turnira u Londonu i zaista je velika je čast za mene što sam ovde. Dali smo svoj maksimum danas, privilegija je i ogroman izazov igrati protiv Rodžera. Pre dve godine sam stigao do polufinala, kada sam izgubio od Federera. Nisam dobro igrao na ovoj podlozi u poslednjih nekoliko godina, jer sam dolazio umoran. Ove godine je situacija drugačija. Bio sam izuzetno motivisan i fizički svežiji, što je značajno doprinelo da dobijem svih pet mečeva. Igrao sam zaista dobar tenis tokom cele prošle nedelje Pobeda nad Endijem mi je dala veliku dozu samopouzdanja. Iz meča u meč sam igrao sve bolje, a večeras sam bio na vrhuncu, rekao je Novak.

Statistika: as poeni (6-8), dvostruke servis greške (2-2), direktni poeni (19-30), neiznuđene greške (28-42).

Posle 29. međusobnog okršaja između Novaka i Rodžera sada je 16-13 za Švajcarca. U 2012. godini odigrali su pet mečeva, a prevaga je na strani Novaka, 3-2.

Nakon 87 odigranih mečeva u sezoni koja je iza nas, Novak ima konačan odnos pobeda i poraza 75-12.

Masters kupom u Londonu i zvanično je završena teniska sezona za Novaka.

„Bila je ovo veoma duga sezona, isto kao i prethodna. Obe sam odigrao na veoma visokom nivou. Nisam bio siguran kako će sve izgledati nakon neverovatne 2011. godine, ali sam znao da moram da iskoristim trenutke kada igram najbolji tenis u životu. Tokom cele sezone ostvario sam mnogo uspeha, uz nekoliko razočarenja na velikim turnirima. Sve u svemu, fantastična godina je iza mene pored svih poteškoća na terenu i van njega. Moj otac mi je bio dodatna motivacija da se borim do kraja i ovu titulu posvećujem njemu“, rekao je Novak.

Pre odlaska na i više nego zasluženi odmor, Nole će učestvovati na dve egzibicije: 14. novembra u Bratislavi i 17. novembra u Rio De Žaneiru.

„Sada mi je preko potreban odmor da se oporavim i fizički i psihički. Moji ciljevi i ambicije su uvek visoki i siguran sam da ću biti potpuno spreman za australijsku turneju. Pre toga, očekuju me dve egzibicije, u Bratislavi i Rio De Žaneiru. Brazil je divna zemlja i veoma uspešna sportska nacija. Biće ovo moje prvo putovanje tamo. Odigraću egzibicioni meč protiv Gustava Kertena i još nekoliko velikih sportskih imena na velikom stadionu. Nadam se da ću se dobro zabaviti„, završio je Novak.

Fotografije: Getty Images

Podeli post