Nole protiv Rafe u borbi za prvi Rolan Garos i povratak na vrh sveta!

Auto Draft

Samo jedna pobeda deli Novaka od osvajanja prve titule na Rolan Garosu i povratka na prvo mesto na svetskoj rang listi.

Finale Otvorenog prvenstva Francuske zakazano je za nedelju, 8. jun u 15 časova, a akteri najvažnijeg meča u sezoni biće najbolji teniseri sveta, Srbin Novak Đoković (2) i Španac Rafael Nadal (1).

Najveće rivalstvo u istoriji tenisa doživeće svoj 42. nastavak i to u kakvom trenutku. Trenutku u kojem će se Novak boriti da postane tek osmi teniser koji je kompletirao karijerni Gren Slem. Prethodno je to pošlo za rukom Fredu Periju, Donu Badžu, Roju Emersonu, Rodu Lejveru, Andre Agasiju, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

I ne samo to. Trijumf nad „kraljem šljake“ Novaka bi vratio na krov sveta posle nešto više od osam meseci koliko boravi na drugoj poziciji ATP liste.

Obojica tenisera sigurno su koračali terenima kompleksa na Rolan Garosu tokom prethodne dve nedelje. Zahvaljujući pobedama u šest mečeva omogućeno im je da dođu do okršaja koji smo svi sa nestrpljenjem iščekivali još kada su izvučeni parovi glavnog žreba.

Na putu do finala drugog Gren Slema sezone Novak je redom sa turnira ispraćao: Souzu, Šardija, Čilića, Congu, Raonića i Gulbisa. Njegov rival je bio bolji od Đineprija, Tima, Majera, Lajovića, Ferera i Mareja.

Srpski teniser je u Parizu pretrpeo gubitak svega dva seta i proveo na terenu 12 sati i 58 minuta, dok je Rafa izgubio jedan set u šest mečeva tokom kojih je na terenu proveo 11 sati i 51 minuta.

Novak i Nadal ove sezone su osvojili po tri ATP titule. Naš teniser je u svoju kolekciju dodao tri Mastersa: Indijen Vels, Majami i Rim, dok je Nadal bio nezaustavljiv u Dohi, Rio De Žaneiru i u Madridu.

Iako je Nadal u blagoj prednosti nad Novakom u međusobnim okršajima (22-19), najboljem srpskom teniseru su pripala njihova četiri poslednja međusobna duela. Pre nešto više od tri nedelje sastali su se u finalu rimskog Mastersa koje je dobio Nole nakon seta zaostatka.

Ako trijumfuje u nedelju Novak će konačno zaustaviti Nadalov pobednosni niz nad njim u Parizu, koji datira još od 2006. godine. Najuzbudljiviji meč na Rolan Garosu dvojica teniskih titana odigrali su u polufinalu prošle godine, koje je odlučeno u petom setu na razliku (9:7 za Španca).

Fotografija: Getty Images

Podeli post