Najbolji srpski teniser nije uspeo da trijumfuje na turniru „Fever-Tree Championships“ i dođe do prve titule u sezoni.

Novak je u finalu Kvinsa poražen od prvog nosioca i šestog tenisera sveta, Hrvata Marina Čilića rezultatom 7:5, 6:7 (4:7), 3:6.

Prvu ozbiljniju pretnju po servis gem Novak je pretrpeo u sedmom gemu, kada je morao da spašava tri vezane, a potom i još dve brejk lopte. U poslednjem gemu prvog seta Čilić nije uspeo da se izbori sa pritiscima Novaka, mučio se i sa servisom, da bi srpski teniser iskoristio treću brejk loptu i stigao do 7:5 posle 67 minuta.

Novak je bio mnogo bliži brejku u drugom setu. U drugom gemu je propustio dve brejk lopte, a svoje servis gemove je rešavao bez ili sa jednim izgbljenim poenom. Pri vođstvu od 5:4 Novak je na servis Čilića imao meč loptu, hrvatski igrač se spasio dobrim servisima a zatim izborio igranje taj-brejka. Iako je poveo sa 4:1, Novak je izgubio narednih šest poena i poklonio set protivniku posle 65 minuta igre.

Jedini brejk, u osmom gemu odlučujućeg seta, doneo je Marinu Čiliću pobedu i 18. titulu u karijeri. Meč je trajao dva časa i 57 minuta.

„Čestitam Marinu na sjajnoj nedelji. Ovo je težak poraz za mene, ali moram da gledam sa pozitivne strane. Nisam igrao godinu dana finale i biti u njemu je lep osećaj“, rekao je Novak nakon duela. „Forma je došla u pravom trenutku, pred Vimbldon – najvažniji turnir u našem sportu“.

Statistika: as poeni (12-18), dvostruke servis greške (5-6), direktni poeni (42-61), neiznuđene greške (26-39).

Zahvaljujući plasmanu u finale Kvinsa Novak će se u ponedeljak naći na 17. poziciji ATP liste, što je skok za pet mesta u odnosu na ovonedeljnu.

Pred Novakom je sedam dana pauze nakon kojih će učestvovati na trećem gren slemu sezone, Vimbldonu (2. – 15. jul).

Biće to njegovo 14. po redu učešće na najprestižnijem turniru na kojem je tri puta trijumfovao (2011, 2014. i 2015. godine).

Prošle godine Novak je bio prinuđen da zbog povrede lakta preda četvrtfinalni duel Tomašu Berdihu pri vođstvu Čeha od 6:7, 0:2.

Fotografija: Profimedia

Podeli post