2013

Fantastičan početak 2013. godine za srpskog tenisera. 27. januara Novak je osvojio treći Australijen Open u nizu, čime se upisao u istoriju tenisa kao prvi igrač kome je to pošlo za rukom! Pobedom u finalu prvog gren slema sezone nad Britancem Endijem Marejem (3) rezultatom 3:1, po setovima 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2 Nole je osvojio svoju šestu gren slem titulu (četvrtu u Melburnu), 35. u karijeri.

Niz pobeda Novak je nastavio u Dubaiju gde se po četvrti put u karijeri popeo na šampionsko postolje. On je u finalu savladao trećeg nosioca, Čeha Tomaša Berdiha rezultatom 7:5, 6:3.

U drugoj polovini aprila Nole je po prvi put u karijeri osvojio Masters turnir u Monte Karlu (pobeda u finalu nad Nadalom) i tako postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da uzme osam različitih Mastersa od ukupno devet.

Početkom oktobra Novak je osvojio rekordnu, četvrtu titulu na „China Open“-u pobedom u finalu nad Rafaelom Nadalom rezultatom 6:3, 6:4. Nedelju dana kasnije, Novak je odbranio titulu i u Šangaju (pobeda nad Del Potrom), čime je drugu godinu u nizu opravdao status apsolutnog vladara na azijskom kontinentu.

U nedelju, 3. novembra, Novak je po drugi put u karijeri postao šampion Masters turnira u Parizu. U fantastičnom finalu “BNP Paribas Open”-a Nole je posle dva velika preokreta savladao Španca Davida Ferera (3) rezultatom 7:5, 7:5 i tako došao do šeste titule u 2013. godini, 40. u profesionalnoj karijeri.

Sjajnu sezonu Nole je krunisao odbranom titule na ATP World Tour finalu u Londonu, pobedom u finalu nad Rafaelom Nadalom rezultatom 6:3, 6:4. I ove godine Novak je do šampionskog postolja na završnom turniru došao bez izgubljenog meča.

Krajem decembra meseca Novak je treću godinu zaredom podigao trofej na egzibicionom turniru u Abu Dabiju. U velikom finalu najbolji srpski teniser savladao je Španca Davida Ferera bez izgubljenog seta – 7:5, 6:2.

Podeli post