Fondacija Novaka Đokovića za decu prikupila 1,4 miliona dolara


„Novak Đoković“ fondacija prikupila je 1.400.000 dolara za decu Srbije na prvoj dobrotvornoj večeri organizovanoj u Njujorku rano jutros po našem vremenu.

Počasni predsedavajući i drugi teniser sveta Novak Đoković bio je domaćin ovog značajnog humanitarnog događaja, gde su na aukciji brojnih predmeta i dragocenosti učestvovale ugledne ličnosti iz sveta sporta, mode, biznisa, zabave, zatim filantropi i druge osobe iz javnog života SAD.

Najveće i najzanimljivije nadmetanje učesnika aukcije, kojom je rukovodio Endi Bus, vladalo je za privatni teniski meč sa Novakom, koji su predstavili Anja Rubik i Saša Knežević, čuveni top modeli. Na prodaju su bile i karte za Madonin koncert po izboru i šansu da se druži sa pop divom, zatim skupoceni Odemar Pige sat kom je cenu dizao slavni teniser Džon Mekinro, partija golfa sa holivudskom zvezdom Endijem Garsijom (prodaju vodila Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka), a sve po ugledu na svetski poznate humanitarne aukcije, kao što su Amfar i drugi slični događaji.

Manekenka Karli Klos, na primer, bila je nosilac prodaje vredne šambala narukvice sa crnim dijamantima, dok su Holi Brenson i princeza Beatris prodavale boravak na privatnom ostrvu britanskog poslovnog magnata i jednog od najbogatijih ljudi planete Ričarda Brensona. Pored odmora i uživanja u svim lepotama ovog rajskog mesta u Karipskom moru od 9. do 13. decembra, pobednik je dobio šansu da odigra i meč sa Đokovićem u dublu na istom tom mestu.

Novak Đoković nije krio oduševljenje nakon veoma uspešne večeri.

„Prezadovoljan sam prvom dobrotvornom večerom moje Fondacije. Iako ona postoji već 5 godina, sada je vrlo precizno usmereno njeno delovanje na podršci ranog obrazovanja dece, pre svega u mojoj Srbiji. Ovakvim događajima skrećemo pažnju javnosti na probleme koji imaju sva društva i ja se zahvaljujem svima koji su učestvovali i pruzili podršku. Svakako mi je mnogo značila pomoć mojih dragih prijatelja i velikih filantropa – Ron Burkle, Donna Karan, Milutin Gatsby, Andy Garsija i Anja Rubik. Svako je doprineo koliko je mogao i ja sam im večno zahvalan“, rekao je između ostalog Novak.

Veliki aplauz na večeri dobio je i Nik Vujičić, specijalni gost Novaka i njegovih prijatelja, koji je održao dirljiv govor i još jednom objasnio da ljudi, bez obzira na sve teškoće, imaju snagu i mogu da pobede sve izazove i prepreke, ako su jedinstveni i ako veruju. Ujedno, Novak je najavio i podržao dolazak Nika u Srbiju, gde će 21. septembra održati motivacione govore.

Zlatni donator aukcije bila je kompanija „Uniqlo“, čuveni japanski proizvođač odeće i sponzor Novaka Đokovića, dok su događaj pomogli i Džon Bruks, Tomas Hilfiger, Rebeka Mekdonald jedna od najmoćnijih žena u Severnoj Americi, poreklom iz naše zemlje, Neš Subotić, Ilona Šaić, Aleksandar Jakovljević, Džej Goldman i mnogi drugi.

Novak Đoković, ujedno i ambassador UNICEF, osnovao je „Novak Đoković“ fondaciju u 2007, koja je postojala pod imenom „Novak fond“ do februara 2012. Fondacija „Novak Đoković“ omogućava deci iz ugroženih zajednica da odrastaju, igraju se i razvijaju u podsticajnom, kreativnom i bezbednom okruženju, a u isto vreme da uče da poštuju druge i brinu o svojoj okolini. Uz to, fondacija se bavi i strateškim planiranjem, razvojem i finansiranjem vrtića.

Misija fondacije je da umanji patnje mališana — posebno u Novakovoj rodnoj Srbiji — nastalih zbog neuhranjenosti, manjka obrazovanja, zbog bolesti, ili gubitka porodice, time što će se obezbediti sva potrebna sredstva ili usluge, bilo zajednicama ili pojedincima.

„Ono što moja Fondacija i želimo je da pomognemo i podignemo svest u Srbiji o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, i da pokušamo da omogućimo deci da imaju pristup sportskim aktivnostima, objektima, bolju ishranu, bolje obrazovanje. Ovo je prvi ovakav događaj u organizaciji fondacije i svi smo veoma uzbuđeni zbog toga“, rekao je Novak. „U saradnji sa UNICEF-om , pokušavamo da uradimo mnogo da donesemo sreću i radost našoj deci.“

Od danas je online zvanični web sajt fondacije na adresi www.novakdjokovicfoundation.org.

Fotografije sa događaja možete pogledati ovde.

Photo: Getty Images

Podeli post