Novak učestvovao u dobrotvornoj akciji u Monte Karlu

Novak učestvovao u dobrotvornoj akciji u Monte Karlu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković večeras je u Monte Karlu učestvovao u dobrotvornoj akciji kojom je obeležen 20. novembar, Dan dečijih prava. Novak je bio deo simbolične ceremonijalne šetnje za prava dece koju je organizovala fondacija „Peace and sport“ čiji je Novak ambasador. Osim srpskog tenisera akciju su podržali princ Albert od Monaka, kao i sportske legende Sergej Bubka, Hišam el Geruž, Pernila Viberg i drugi.

Novak je želeo da na ovaj način pruži još jedan doprinos 25-ogodišnjici od usvajanja Konvencije o pravima deteta, kao sportista, ali i kao predsednik i osnivač Fondacije „Novak Đoković“.

„Bio je ovo jedan simboličan, ali prigodan i lep način da obeležimo 20. novembar, i da ukažemo javnosti na potrebu da se poštuju prava deteta. Ne samo danas, ne samo sada, već uvek. Čast mi je što sam bio deo počasne šetnje u Monte Karlu. Sa druge strane, fondacija na čijem sam čelu, svoju misiju i viziju je usmerila na unapređenje uslova u kojim deca u Srbiji odrastaju, obrazuju se i formiraju kao ličnosti. Do sada smo uložili oko 2 miliona eura u projekte, izgrađujemo predškolske objekte, investiramo u projekat jačanja porodice, a uskoro nas čeka otvaranje najvećeg objekta koji smo rekonstruisali nakon poplava. Samo u njega će biti uloženo oko 650.000 eura kako bi ispunio sve standarde i bio bezbedno mesto za igru i rad sa decom. Znam da i drugi čine mnogo na ovom planu, i drago mi je da raste svest o pravima mališana. Čovečanstvo duguje deci najbolje što ima, to nije fraza, već realnost, i treba stvoriti uslove da oni napreduju, razvijaju se i ostvaruju svoje snove. Mi se za to borimo, a ovim putem pozivamo i sve druge ljude dobre volje da nam se u tome pridruže“, rekao je Novak.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959., UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila. Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Podeli post