Nik Bolitijeri: U tenisu važe Novakova pravila


U 77. godini života svako jutro ustaje u 4.20. Vežba u teretani do pet, a već od 5.30 je na terenima svoje akademije na Floridi. Nik Bolitijeri, jedan od najvećih teniskih stručnjaka, koji je učestvovao u stvaranju čak 10 najboljih igrača sveta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Agasi, Šarapova, Jelena Janković samo su neki od asova koji su prošli „kroz njegove ruke”.

Ekskluzivno za „Sportski Žurnal“ Bolitijeri govori o novom teniskom „poretku” i neverovatnim postignućima Novaka u 2011. godini.

Ko je vaš pik za trijumf u konkurenciji muškaraca na US Openu?

- Ako se gleda dosadašnji tok sezone, kao i trenutna forma onda je to sigurno bez dileme Novak Đoković. Iskreno i meni je malo čudna situacija da Federer i Nadal nisu u prvom planu, ali trenutno je Novak ispred njih. Pored njih trojica, verujem da dobru priliku da konačno uradi nešto značajno ima Endi Marej. Olakšava mu posao to što ne oseća pritisak kao na Vimbldonu, gde su sve oči uprte u njega.

Kako ocenjujete rezultate koje je Novak Đoković ostvario u ovoj godini?

- To je stvarno neverovatno. Ne verujem da bi iko preko početka sezone smeo da kaže da će taj momak imati 60 pobeda i samo dva poraza, da će osvojiti dve gren slem titule, da će pobediti Rafu pet puta u finalima, da će postati broj jedan. Umorio sam se samo dok sam nabrojao samo najvažnija ostvarenja u godini. Njegov fokus i stabilnost su prosto neverovatni. Trenutno u muškom tenisu vladaju pravila Novaka Đokovića.

Nedavno ste izjavili da je Đoković najkompletniji igrač u istoriji tenisa. Da li stojite pri toj tvrdnji?

- Ako gledate način na koji on udara loptu, kako sve vraća i kako se kreće onda je definitvno ta moja tvrdnja na mestu. čovek prosto nema slabosti. Podigao je nivo svoje igre do nivoa na kojem rivali do sada nisu našli način da ga ugroze.

Da li to znači da očekujete još dugo Novakovu dominaciju?

- To je jako teško predvideti. Trenutno mislim da najveći protivnik Đokoviću može da bude sam Đoković. Važno je da shvati da ne sme da se opusti nijednog trenutka, da promeni svoj odnos prema igri. Sada je u drugačijoj poziciji. Nekada je bio lovac, sada je lovina. Svi žele da pobede najboljeg igrača sveta. Za sada se odlično drži, ali ako se samo malo opusti napolju je mnogo „gladnih pasa” koji će jedva čekati da ga ugrizu.

Verujete li da Đoković može da uđe u krug najboljih tenisera svih vremena?

- Naravno da može, ali zna se kako se tamo stiže. Ukoliko osvoji još nekoliko gren slem titula, ako još dugo bude broj jedan, sigurno da ima velike šanse. Velike titule su jedino merilo. Ako se gledaju samo teniski kvaliteti, onda u to ne sumnjam nijednog trenutka.

Posle finala u Vimbldonu rekli ste da bi u duelu Nadala u najboljoj formi i Đokovića u najboljoj formi vaš favorit za trijumf bio Španac. Da li i dalje stojite pri toj tvrdnji?

- Stvarno, to sam rekao…Nesporno je da su obojica neverovatni igrači i jako teško je napraviti takvu analizu. Možda sam u tom trenutku imao takvu viziju, jer je ipak Nadal osvojio mnogo više gren slem trofeja od Novaka. Međutim, kada je skor u međusobnim duelima ove godine 5:0 za Đokovića, onda to pokazuje da je Novak pronašao igru za Rafu. Videćemo šta će da bude u budućnosti. Nadam se da ćemo još mnogo godina da uživamo u njihovom rivalstvu.

Podeli post