Nole i Serena ITF šampioni za 2012.

Drugu godinu zaredom, Međunarodna teniska federacija, poznatija kao ITF, proglasila je Noleta za najboljeg tenisera godine.

Novak je u izboru pobedio glavnog konkurenta Endija Mareja zahvaljujući činjenici da je drugu godinu uzastopno završio na prvom mestu ATP liste, uspešno odbranivši titulu na Otvorenom prvenstvu Australije.

„Ponosan sam što sam drugu godinu zaredom proglašen ITF šampionom“, izjavio je Novak, koji je 2011. godine ostvario jednu od najuspešnijih sezona u istoriji tenisa, osvojivši tri od ukupno četiri Gren Slema.

Najbolji teniser sveta je naglasio da nije lako ponoviti tako uspešnu sezonu kakva je bila 2011.

„Bilo je veoma teško ponoviti takav uspeh, ali je svejedno bila velika satisfakcija osvajanje jednog gren slema, plasman u dva velika finala i osvajanje finalnog Mastersa“, rekao je Novak.

Tokom 2012. godine, Novak je osvojio šest titula, među kojima su pored Australijen Opena i Mastersi u Majamiju, Kanadi, Šangaju, zatim Masters kup u Londonu i turnir iz serije 250 u Pekingu.

U ženskoj konkurenciji priznanje pripalo je Sereni Vilijams.

U konkurenciji dublova, laureti su, deveti put u karijeri, Amerikanci Majk i Bob Brajan, dok su u konkurenciji ženskih parova kao najbolje proglašene Italijanke Sara Erani i Roberta Vinči.

Fotografija: AP

Podeli post