Novak proglašen za šestog najmoćnijeg sportistu u SAD

Novak proglašen za šestog najmoćnijeg sportistu u SAD

Novak je proglašen za šestog najmoćnijeg sportistu u Sjedinjenim Američkim Državama u tradicionalnom izboru „Blumberg sportfolio liste“!

Na ovoj prestižnoj listi koja uključuje preko 3.000 sportista sa kvotom od 72.93 najbolji teniser sveta našao se ispred brojnih šampiona, poput košarkaša Kobija Brajanta (7.), plivača Majkla Felpsa (8.), fudbalera Dejvida Bekama (13.), atletičara Useina Bolta (15.), tenisera Rafaela Nadala (22.), boksera Flojda Mejvedera Juniora (39.) i mnogih drugih vedeta.

To je skok za tri mesta za Novaka u odnosu na prošlu listu, kada je bio deveti po uticaju i moći u SAD. Novak je, ujedno, i drugi Evropljanin po snazi, u ovom izboru, tik iza Rodžera Federera. Prvi je NBA zvezda „Majami Hita“ Lebron Džejms, a slede golfer Tajger Vuds, i tandem NFL fudbalera Pejton Mening i Dru Bris. Pored Noleta, u top 10 još su Brajant, Felps, Brejdi i Aron Rodžers.

Reč je o listi koja se pravi na osnovu takozvanog „N-bilansa“, a koji obuhvata učinak sportista na terenu na takmičenjima u SAD, njihovu pojavu, sveukupnu popularnost (njihovu ličnu i sporta kojim se bave), statistiku, vrednosti sponzorskih ugovora, uticaj i broj navijača na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter (zaključno sa 15. februarom ove godine), kao i brojne ankete u kojima se ocenjuje njihov brend, imidž i razni drugi faktori.

Naime, u ovom kompleksnom i temeljnom izračunavanju moći, svaki sportista se posmatra u dva segmenta – sportskom i van-sportskom. Kad je reč o „sportskim elementima“, ključan je plasman na rang listi, kao i poređenje sa najvećim rivalima. U ovoj dvogodišnjoj kalkulaciji 80 odsto poena je iz prošle sezone, a 20 odsto iz one pre.

Drugi deo „proračuna“ u izboru odnosi se na „elemente van terena“, a formula za njegovo izračunavanje je sledeća: 75 odsto ocene se odnosi na potencijal budućih sponzorskih ugovora, 15 odsto zaradu od trenutnih ugovora i 10 odsto na prisutnost u društvenim medijima.

Kako je reč o rezultatima na teritoriji SAD, jasno je da dominiraju discipline koje se i najviše prate u ovoj državi, kao što su NBA košarka, NFL, bejzbol, NHL, tenis, boks, NASCAR, ekstremni sportovi, golf, fudbal i atletika.

Kompletnu listu najmoćnijih sportista možete videti na sledećem linku:
http://www.bsports.com/powertop100

Podeli post