Novak u 11. uzastopnom Gren Slem polufinalu

U pohodu na treću uzastopnu titulu na Australijen Openu (četvrtu u karijeri), što je skor koji nikome do sada nije pošao za rukom, Novak obara nove rekorde i piše istoriju „belog sporta“.

Najbolji teniser sveta će u četvrtak od 09:30h po našem vremenu (19:30h po lokalnom) odigrati svoje 11. uzastopno Gren Slem polufinale, čime je pretekao legendarne asove Roda Lejvera i Ivana Lendla, koji su svojevremeno vezali po 10 ovakvih plasmana.

Sa druge strane, šampioni kao što su Rafael Nadal i Boris Beker, u karijerama su zabeležili po pet uzastopnih polufinala na Gren Slemovima, Džon Mekinro i Andre Agasi su imali po jedno manje, dok je Pit Sampras takav uspeh postigao samo tri puta.

Pre ove veličanstvene serije, Nole je ostvario zapažen niz od pet Gren Slem polufinala – od 2007. do 2008. počev i zaključno sa Rolan Garosom.

Statistika takođe govori da Novak, od kada je napunio 21 godinu, ima samo dva poraza pre četvrtfinala na Gren Slem turnirima. Prvi je doživeo od Marata Safina 2008. na Vimbldonu u drugom kolu, a drugi od Filipa Kolšrajbera u trećoj rundi na pariskoj šljaci 2009. godine. U svim ostalim slučajevima je stizao makar među najboljih osam.

Za ljubitelje brojki može biti zanimljiva i činjenica da je Novak, kad god se sretao sa Davidom Fererom u Melburnu, pobeđivao Španca maksimalnim rezultatom od 3:0, a potom i osvajao šampionsku krunu na Australijen Openu. Bilo je to 2008. i 2012. godine.

Susret protiv Ferera u polufinalu ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije biće njihov 15. okršaj u karijeri, Novak je trijumfovao u devet do sada.

Deset puta sastajali su se na tvrdoj podlozi uz osam pobeda najbolje rangiranog tenisera ATP liste.

Fotografija: AP

Podeli post