Svetski mediji o fantastičnom uspehu Novaka

Trijumfom nad Rodžerom Federerom u spektakularnom finalu završnog turnira u Londonu Nole je još jednom potvrdio status najboljeg na svetu i na kraljevski način okončao sezonu iz snova.

Kao najuspešniji teniser u 2012. Novak će drugu godinu zaredom završiti na prvom mestu svetske rang liste, na kojoj posle titule ATP World Tour finala ima 12.920 poena.

Svetski mediji puni su superlativa o Novakovim uspesima sa kojima je uzdrmao tenisku planetu.

ESPN
„Novak Đoković validirao top renking“
Američki ESPN niže hvale na Novakov račun, govoreći o njegovim uspesima u 2012, počev od osvajanja Australijan opena i epskog šestočasovnog finala, preko tri od četiri grend slem finala, do završetka sezone na prvom mestu drugu godinu za redom. Reči koje se koriste opisujući uspeh Đokovića su „briljantan“, „brz“, „precizan“, „nepobediv“.
– Poleteo je sa osnovne linije, sa rukama koje je držao kao krila, i oduševljeno uzviknuo u pravcu svog tima na tribinama“ – piše Greg Garber za ugledni ESPN.

GUARDIAN
Tiražni britanski list Gardijan piše kako je Novak završio godinu na isti način kako ju je i započeo – šampionski.
– Novak je još jednom postao vladar teniske džungle“ – slikovito piše novinar Kevin Mičel, koji dodaje: – Sve što je Federer radio Mareju u prvom setu polufinala turnira, to je Đoković radio Federeru u finalu, i to na još višem nivou. Nakon što se otrgao od letargije iz prva tri gema, napravio je mećavu vinera, nekoliko zaista briljantnih…“

INDEPENDENT
Naslov u britanskom Independentu je „Đoković se izborio da pronađe konačni odgovor na Federerovo pitanje“. Ovaj list dalje piše kako je Novak teniski besmrtnik, kao i da je sezona 2012. vredna svakog divljenja. Tiražni dnevnik je nadahnuto izveštavao o trijumfu najboljeg srpskog i svetskog tenisera.
Tenis koji su prikazali Federer i Đoković bio je senzacionalan. Snažni udarci ove teniske bitke odjekivali su poput čekića, a lopte su se vraćale iz skoro nemogućih pozicija, u čemu je naročito briljirao Đoković – ocenjuje „Independent“.
Britanski list ističe da je Đoković „pobedio i zakone fizike“.
– Đoković je nalazio snagu da uzvraća iz pozicija iz kojih bi obični smrtnici mogli samo da odigraju defanzivni lob – navodi se u tekstu.
Indipendent ističe da je 25. godišnji Srbin, pošto se podvrgao terapiji tokom meča, zbog posekotine na ruci, „odveo potom tenis u drugu dimnenziju“.
– Đoković možda nikada više neće moći da ponovi 2011, kada je osvojio tri gren slem turnira i još sedam drugih titula, ali je njegova upravo završena sezona vredna svakog divljenja – ocenjuje „Independent“

CHINA DAILY
Kineski list „China Daily“ nije štedeo hvalospeve na račun Srbina, uz veliku pažnju finalu završnog mastersa.
– Srbin Novak Đoković zacementirao je mesto na svetskom teniskom tronu kad je savladao Federera u uzbudljivom spektaklu u finalu u Londonu – govore Kinezi, podsećajući da je ovo prvi trijumf Đokovića na finalu sezone još od 2008. i turnira u Šangaju.

MARCA
Novak se krunisao kao učitelj tenisa i potvrdio je svoju poziciju na mestu broja jedan, navodi se u listu Marka. Španci, koji su više pažnje posvetili finalu Dejvis kupa gde njihova reprezentacija igra protiv Češke, dosta je pisala i o Đokovićevom uspehu.
– Federer se ponadao pri rezultatu 5:4, 40:15, ali je Novak raširio krila, dotakao nebeske visine i na kolosalan način uspeo da izjednači – prenose Španci svoje impresije.

BLICK.CH
Najtiražniji švajcarski list Blik u naslovu je istakao kako je svetski broj jedan dao poslednju reč u sezoni, zasluženo dobivši Federera u finalu.
– Kakva borba, kakav vatromet magije viđen je u finišu sjajne sezone. Federer je blistao, ali je blistao i Đoković. Rodžer mora da se zadovolji vicešampionskim tanjirom, iako je odlično počeo meč uz maksimalnu podršku domaće publike“…

REPUBBLICA.IT
Rimski dnevnik Republika u prvi plan stavlja izjavu šampiona Đokovića u kojoj titulu posvećuje ocu. Naslov je „Đoković je i dalje kralj, Federer se poklonio“.
Novinar Jakopo Manfredi navodi da je Đoković potvrdio prvo mesto na svetu odigravši finale na najvišem nivou.
– Novak je stigao do velikog trijumfa odiravši pametno i snažno, izbegavši treći set.

O GLOBO
Brazilski list „O Globo“ u prvoj rečenici izveštaja iz finala navodi da je to bila neverovatna teniska lekcija Novaka Đokovića na kraju završnog mastersa. U tekstu se veliča snaga Srbina koji je uspeo da preokrene rezultat i pobedi posle dva sata i 14 minuta.

Fotografija: Getty Images

Podeli post