Na radost svih Novakovih navijača, povreda koju je zadobio u meču trećeg kola protiv Tejlora Frica nije bila toliko ozbiljna da bi dovela u pitanje nastup srpskog tenisera u nastavku turnira u Melburnu.

Novak je u osmini finala Australijen Opena pokazao odličan tenis i nadigrao 14. nosioca Miloša Raonića rezultatom 3:1, po setovima 7:6 (7:4), 4:6, 6:1, 6:4.

„Nisam se mnogo pripremao za ovaj meč. Tokom prethodna dva dana sam najviše odmarao i trudio se da se maksimalno oporavim za duel protiv Miloša. Par sati pred meč sam se zagrevao i shvatio da mogu da igram. Da nisam bio u stanju, povukao bih se. Miloš je jedan od najboljih servera na svetu. Odgovaralo mi je što nismo igrali duge poene. Promašio je neke servise u četvrtom setu i ja sam to iskoristio. U narednih 48 sati moj glavni prioritet biće da se oporavim što više za četvrtfinale“, izjavio je Novak posle meča četvrtog kola.

Dva časa i 56 minuta bilo je potrebno braniocu titule da dođe do 300. gren slem pobede u karijeri.

Novak je tokom prvog seta u nekoliko navrata imao brejk lopte, ali je kanadski teniser svaki put bio na visini zadatka kada ih je trebalo spašavati. Sa druge strane, Raonić tokom prvih dvanaest gemova meča nije uspeo da dođe do ijedne prilike za brejk. Novak je u taj-brejku bio koncentrisaniji i posle 56 minuta došao do 7:6 (7:4).

Trenutak slabosti Novaka u petom gemu drugog seta Raonić je kaznio oduzimanjem servisa, koji mu je posle 49 minuta igre doneo izjednačenje u setovima.

Srpski teniser je pokazao izuzetnu igru u trećem setu. Najpre je u četvrtom gemu došao do prvog brejka u duelu, a zatim isti duplirao u poslednjem za velikih 6:1.

Čekao je Novak svoju priliku u četvrtom setu i dočekao je u devetom gemu. Brejk koji je stekao potvrdio je na svoj servis gem u sledećem gemu i došao do dvanaeste pobede u karijeri protiv Raonića u isto toliko duela.

Statistika: as poeni (10-26), dvostruke servis greške (3-3), direktni poeni (41-50), neiznuđene greške (25-35), broj osvojenih poena (130-114).

Protivnik najboljeg tenisera sveta u četvrtfinalu Otvorenog prvenstva Australije u utorak biće 6. nosilac Aleksander Zverev koji je eliminisao našeg tenisera Dušana Lajovića (6:4, 7:6, 6:3).

Biće to njihov osmi međusobni susret. Novak je bio uspešniji do sada, 5-2.

Poslednji put Novak i Aleksander su se sastali u Round Robin fazi nedavno završenog ATP kupa kada je pobeda pripala našem igraču.

Fotografija: AP

Podeli post