Berdih bolji od Novaka u polufinalu Vimbldona


Novak Đoković nije uspeo da se plasira u svoje prvo finale na Vimbldonu.

U prvom polufinalu trećeg Grend Slema u 2010. godini bolji od Novaka, koji je postavljen za trećeg nosioca, bio je češki teniser Tomaš Berdih rezultatom 3:0, po setovima 6:3, 7:6 (11:9), 6:3.

Meč je obeležio krajnje dramatičan drugi set u kome je Novak u taj-brejku spasio pet set lopti, od kojih su četiri bile vezane. Srpski teniser potom nije uspeo da iskoristi dve set lopte, što je Berdih umeo da kazni i povede sa 2:0 nakon tek šeste iskorišćene set lopte.

Već na početku susreta češki igrač je zaigrao sigurno i sjajnim servisima i ofanzivno/defanzivnom strategijom stavio Novaka u tešku poziciju, slično kao i Federera pre dva dana. To mu je omogućilo da prvi stigne do brejka, u šestom gemu, koji mu je praktično doneo osvajanje seta, u kome je Novak načinio veliki broj grešaka.

U jedanaestom gemu drugog seta, sreća je ponovo pogledala dvanaestog nosioca, koji stiže do brejka i prilike da u narednom gemu servira za vođstvo od 2:0. Novak je tada zaigrao mnogo koncentrisanije, propustio dve, ali ne i treću brejk loptu koja je donela igranje taj-brejka u kome je Novak gubio sa 2:6, da bi potom napravio sjajan come back od pet poena u nizu. Propustio je naš igrač dve set lopte, da bi duplom servis greškom poklonio rivalu ovaj period igre.

Dobro se Đoković držao u prvoj polovini trećeg seta. Nažalost, u osmom gemu nije uspeo da sačuva svoj servis i to Berdiha dovodi do najvećeg uspeha u dosadašnjem toku karijere.

„Berdih je bio bolji igrač na terenu. Kada sam imao mogućnosti da nešto promenim, to nisam iskoristio. Iskreno, nisam se osećao dobro na terenu. U važnim momentima, imao sam duple servis greške“, rekao je Novak posle meča.

U meču koji je trajao dva časa i 18 minuta Novak je načinio 8 dvostrukih servis grešaka, 22 neiznuđene greške i 25 direktnih poena.

Najlepši poen meča:



Zahvaljujući plasmanu u polufinale Otvorenog prvenstva Engleske, Novak će se od ponedeljka, 5. jula ponovo naći na poziciji broj dva svetske rang liste, dok će branilac titule, Švajcarac Rodžer Federer pasti na treće mesto.

Sledeći izazovi Novaka očekuju od 9. do 11. jula u Splitu, kada će sa svojim kolegama iz reprezentacije pokušati da se domogne polufinala Svetske grupe Dejvis kupa. Protivnik naših tenisera biće selekcija Hrvatske.

„Ne mogu da budem razočaran polufinalom Vimbldona. Mislim da sam povratio igru kojom mogu da konkurišem za završnice grend slem turnira i prvo mesto na svetu. Danas sam bio suviše pasivan, ali idem dalje. Sledi Dejvis kup, idemo u Hrvatsku sa dobrom ekipom i pokušaćemo da pobedimo“.

Podeli post